Redaktør: Blå splid giver Løkke hovedpine

På endnu et helt afgørende punkt kommer den blå blok til at gå dybt splittet til valg. Venstre med Lars Løkke Rasmussen i spidsen ønsker at gennemføre en udlændingepolitik, der vil gøre det nemmere for eksempelvis borgere fra USA, Canada og Israel at få opholdstilladelse i Danmark, end borgere fra Brasilien og Pakistan.

Det forslag afviser den nyvalgte formand for Konservative, Søren Pape Poulsen, på det kraftigste. Hos K er man nemlig ”totalt ligeglade med” hvor folk kommer fra, så længe de kan integreres og få et arbejde, lyder det.

- Man må konstatere, at selvom meningsmålingerne taler et ret entydigt sprog; at Løkke bliver statsminister, så er der et hav af udfordringer og problemer der venter, hvis man ser bare en dag længere end valgkampen, siger TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, og understreger, at udlændingepolitikken langt fra er det eneste centrale område, hvor blå blok er splittet. Venstre går eksempelvis til valg på at ville gennemføre nulvækst i den offentlige sektor, Liberal Alliance vil samlet set spare penge i den offentlige sektor, mens Dansk Folkeparti fortsat vil lade udgifterne til den offentlige sektor vokse med 0,8 procent om året.

- Det er lidt af et skrækscenarie for Lars Løkke. Han har flere gange forsøgt at samle blå blok, men uden held. Og det er lige netop det her, regeringen vil slå på i en valgkamp: At Socialdemokraterne og Radikale er en sammentømret akse, mens blå blok med alle deres uenigheder er et eksperiment, som Danmark ikke har brug for, siger Anders Langballe.

Smal Venstre-regering

De udtalte uenigheder i blå blok peger også i retning af, at Lars Løkke - såfremt blå blok får flertal ved valget – vil gå efter at danne en smal Venstre-regering.

- Men det bliver eddermanme en udfordring, siger Anders Langballe og fortsætter:

- I de seneste mange målinger har Venstre ligget til mindre end 25 procent, og vi kan således få en situation, hvor en regering bestående af et enkelt parti, er mindre end det parlamentariske grundlag. Det er set en enkelt gang før – med Hartlings Venstre-regering i ’73. Og det varede kun i 14 måneder.