FE advarer: Trussel mod kampfly over Irak er høj

Det er så langtfra en ufarlig affære at sende danske piloter og andet mandskab til Irak for at deltage i kampen mod Islamisk Stat (IS).

Det viser en trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), som der refereres til i det beslutningsforslag, regeringen senere tirsdag vil lægge frem for Folketinget.

- Truslen fra Isil (IS, red.) mod koalitionsstyrker i områder og byer, som er kontrolleret af Isil, er MEGET HØJ. Truslen fra beskydning af helikoptere og fly, der befinder sig i nærheden af kamphandlinger i hele Irak, er HØJ under 5000 meter, hedder det i trusselsvurderingen.

- Truslen fra indirekte og direkte beskydning i Irak er HØJ i områder med kamphandlinger, anfører FE videre om risikoen for koalitionsstyrkerne.

Regeringen lægger op til at sende fire operative F-16 kampfly samt op til tre F-16 kampfly i logistisk reserve.

Sammen med flyene skal der sendes op til 140 personer med, som dels skal være en del af den operative stab, dels - for størstedelens vedkommende - tage del i det logistiske arbejde bag frontlinjen.

Hvad er IS?

* IS er forkortelsen for Islamiske Stat.

* Sunnimuslimske IS var tidligere en del af terrornetværket al-Qaeda i Irak.

* Al-Qaeda har erklæret, at IS ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at bruge for meget vold og for at være "frafalden" eller "hedninge".

* IS ledes af Abu Bakr al-Baghdadi.

* Gruppen kæmper for at oprette en sunnimuslimsk stat efter de fundamentalistiske IS-forskrifter i en del af Irak og Syrien.

* IS kæmper også i den syriske borgerkrig.

* I april indledte IS en kampagne i den syriske Deir Ezzin-provins, der grænser op til Iraks Nineveh-provins med Mosul.

* De seneste uger har IS gennemført en række brutale halshugninger på gidsler. Halshugninger som er blevet optaget på video og efterfølgende offentliggjort på nettet.

* Jessica Lewis fra tænketanken Institute for the Study of War i Washington mener, at IS er noget andet end en terrortrussel.

* - Dette er en konventionel militær fjende, som kæmper for en stat, der indebærer ødelæggelsen af Irak og Syrien, som vi kender dem. Det er ikke blot en terrortrussel, siger hun til Reuters.

Kilder: Reuters, AFP, dpa