Engell: Ninn nåede de højeste højder og de dybeste dybder

- Han nåede de højeste højder og de dybeste dybder.

Sådan lyder ordene fra politisk kommentator og tidligere formand for Det Konservative Folkeparti Hans Engell om den tidligere konservative justitsminister Erik Ninn-Hansen, der er død i en alder af 92 år.

Ninn-Hansen var medlem af Folketinget i over 40 år, og undervejs nåede han blandt andet at være forsvarsminister, finansminister, justitsminister og formand for Folketinget. 

- Erik Ninn-Hansen nåede både toppen og bunden af dansk politik. Han var Folketingets formand, mangeårig minister og partileder. Og han blev som den første minister i 80 år dømt ved Rigsretten for at overtræde loven om ministeransvar, skriver Hans Engell til tv2.dk.

- Han kunne være det sødeste og det rareste, og han kunne være hævngerrig og brutal.

Hans Engell er selv tidligere formand for Det Konservative Folkeparti og justitsminister i perioden efter netop Ninn-Hansen. Han kender ham både som politiker og person, og han kalder den nu afdøde politiker for en mand med mange ansigter.

- Ninns styrke var hans taktiske og strategiske begavelse, hans kontakter i dansk erhvervsliv og stærk, konservativ grundholdning. Han var aldrig i tvivl om, hvad konservativ politik handlede om. Men Ninn blev aldrig nogen rigtig populær politiker, der samlede mange stemmer, selvom han fik enorm indflydelse både i sit parti og på landspolitikken, beretter Hans Engell.

Han nævner som eksempel det interne opgør hos de konservative, hvor Poul Schlüter overtog posten.

- Da han blev statsminister i 1982, var hans første tak til Ninn for det samarbejde, der havde ført til regeringsmagten. Men det var også Ninn der svigtede Schlüter med Tamilsagen, der kostede regeringsmagten og en rigsretssag og mange konservative politikeres fald, fortæller Hans Engell.

Hans Engell beskriver Ninn-Hansens sidste år som ensomme og præget af en hukommelse, der svandt. Men før det var han en guldgrube af gamle historier og anekdoter.

- Han var god til at tage sig af børn – da mine egne børn var helt små spillede de matador med ham og han var altid meget elegant og beleven overfor kvinder, husker Hans Engell.

- Men man vidste også, at når Ninn kom til gruppemøde med vand i håret – han var lige stået op - og lagde sine Kings-cigaretter på bordet, så kunne alt ske. Især var Ninn altid på vagt overfor Venstre. Hvorfor, spurgte vi ham? ’Jooo ’ sagde Ninn ’Fordi jeg kender Venstre’.

Helt konkret mindes Engell en konkret episode med den tidligere konservative politiker Isi Foighel, der var skatteminister fra 1982 til 1987.

- Da han engang havde været oppe og skændes med en af Venstres ministre og var forfærdelig ophidset, gav Ninn ham – og os andre – det råd: ’ I politik skal du aldrig bære nag. Du skal bare huske, hvad de hedder'.

Erik Ninn-Hansen

Erik Ninn-Hansen

  • Født: 12. april 1922 
  • Død: 20. september 2014 (92 år)
  • Medlem af Folketinget 1953-1994 for Det Konservative Folkeparti
  • Politisk karriere:

    • Forsvarsminister 1968-1971
    • Finansminister fra marts til oktober i 1971
    • Formand for Det Konservative Folkeparti 1971-1974
    • Justitsminister 1982-89
    • Formand for Folketinget januar til oktober 1989
  • I 1995 idømt fire måneders betinget fængsel i en rigsretssag for brud på  ministeransvarlighedsloven i forbindelse med Tamilsagen.
  • Ridder af Dannebrogordenen 1967, men mistede ordenen efter Tamilsagen.

De mest berømte Ninn-Hansen citater

Tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen er mest kendt som justitsminister i VKR-regeringen under Poul Schlüter, hvor han håndterede Tamil-sagen, der førte til regeringens fald.

Her er nogle af de mest kendte Erik Ninn-Hansen citater.

”Du er færdig i DR”

Ordene faldt til journalist Bjørn Erichsen fra Danmarks Radio, efter at en debat om Tamil-sagen var gået 12 minutter over tid. DR havde sendt en dokumentar om de tamilske flygtninges ret til familiesammenføring. Erik Ninn Hansen havde i første omgang afvist at medvirke. Det fortrød han, og han fik derfor lov til at få en udsendelse på 30 minutter til at tilbagevise kritikken. Programmet gik 12 minutter over tid, og det huede ikke den tidligere procesadvokat Erik Ninn Hansen, der efter programmet sagde de berømte ord til journalisten. Dagen efter programmet valgte Mimi Jacobsen fra Centrum Demokraterne at støtte oppositionens forslag om en undersøgelse i sagen. Den 12. januar 1993 konkludere Tamil-rapporten, at Erik Ninn-Hansen på ulovlig vis havde forsinket familiesammenføringer. Samme dag trådte regeringen tilbage, og to år senere blev Ninn-Hansen idømt fire måneders betinget fængsel.

"Du skal ikke bære nag, men huske hvad de hedder"

Erik Ninn-Hansen var kendt som en politiker, der aldrig glemte. Den politiske kommentator Niels Krause Kjær har tidligere beskrevet i bogen ”Man har et standpunkt”, hvordan Erik Ninn-Hansen var kendt for citatet:

- Nok kunne han være rigelig opslugt af det politiske spil og huskes for citatet, der som et politisk brændemærke hang over de mennesker, der kom ham på tværs gennem et halvt århundrede: “Du skal ikke bære nag, men huske, hvad de hedder.”

”De har jo et retskrav”

Citatet faldt på et ministermøde i september 1987, hvor man diskuterede flygtningekrav og muligheder for at begrænse familiesammenføring for tamilske flygtninge. Det var et svar på daværende socialminister Mimi Jakobsens spørgsmål om, hvorvidt det er administrativt muligt, at øge antallet af lejrflygtninge på bekostning af familiesammenføringer.