Den store eksamen for den nye kommission

Det er absolut den helt store eksamenstid, der venter de nye kommissærer i den kommende halvanden uge. Mandag den 29.9 begynder de første (af)høringer i EU-parlamentet i Bruxelles. Parlamentsmedlemmerne har hvæsset knivene og spidset albuerne for at statuere, at det altså er dem, der i sidste ende bestemmer. Parlamentet skal godkende den samlede kommission, men da den kan true med at vælte hele kommissionen, hvis ikke en eller flere af kommissærerne, bliver skiftet ud, så skal hver og en af kommissærerne gøre deres hoser grønne overfor parlamentet.

Kommissærerne bliver bedømt på: Almindelig duelighed, europæisk engagement, personlig uafhængighed, viden om portefølgen og kommunikationsevner.

Er der kommissærer, som vi allerede NU ved, vil få problemer?

Fokus retter sig især mod den britiske kommissær for finans og banker, Jonathan Hill. Han får ansvaret for den finansielle sektor med bl.a. bankunionen under sig. En union som Cameron har gjort et stort nummer ud af IKKE at ville deltage i, da den i hans optik blot er endnu et EU–misfoster, som gør at andre landes skatteborgere i sidste ende risikerer at skulle finansiere redningen af usunde sydeuropæiske banker. Samtidig står Storbritannien i det mest delikate tomrum lige nu, hvor Cameron (hvis han ellers vinder næste valg) har lovet sit folk en EU-afstemning i 2017. En afstemning der KAN trække briterne ud af EU.

Så af de EU begejstrede parlamentarikere vil Hill få smæk for at repræsentere et bagland, der i bund og grund er imod fællesskabet, mens hans egne EU-skeptikere vil teste ham på, om han mon alligevel som velbetalt kommissær vil være en skødehund for den nye kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Men også andre er i fokus. Den spanske klima- og energikommissær Miguel Arias Cañete bliver beskyldt for at have ”sorte” hænder, da han indtil for kort tid siden har haft aktier i flere oliefirmaer. Samtidig klæber ordet sexist til ham, efter at han i et TV interview (bort)forklarede sin ringe optræden mod en kvindelig politisk politiker i den spanske valgkamp med, at han – hvis han havde udnyttet sin intellektuelle overlegenhed - blot ville være blevet beskyldt for at være macho eller mandschauvinist. En udtalelse han senere har beklaget. Men sagt er sagt, og det er noget, der kan få en del parlamentarikere til at se rødt.

Et andet navn man kan holde øje med er Ungarns tidl. justitsminister, der har fået undervisning, kultur og ungdom under sig. Tibor Navracsics er om ikke nært – så dog knyttet til Viktor Orbans udskældte styre, der har lagt sig ud med de mest fundamentale værdier i EU om at respektere mindretal, politiske modstandere og ytringsfrihed. Hvilke værdier vil Navracsics mon forsvare? Det bliver et af de helt centrale spørgsmål til ham.

Også den irske landbrugskommissær Phil Hogan risikerer knubbede ord om sit ansvar for ustyrlige konsulentudgifter i den nationale irske vandforsyning i sin tid som miljøminister.  

Hvornår skal Margrethe Vestager udspørges som kommende konkurrence-kommissær?

Vestager skal udspørges torsdag den 2. okt. om aftenen. Og som alle andre kommissærer skal hun trækkes gennem vridemaskinen i tre timer.  Efter et oplæg på max.15 minutter skal hun svare på i alt 45 spørgsmål – udover de fem hun på forhånd har modtaget og svaret på skriftligt. Hun bliver primært udspurgt af medlemmer af Econ-udvalget (økonomi-udvalget) i parlamentet. Men alle politiske grupper – også dem udenfor – som f.eks. Front Nationale har spørge-ret. Hvert spørgsmål må max. vare i et minut og hvert svar max to minutter.

Vestagers område som konkurrence-kommissær bliver betragtet som en ret juridisk og teknisk portefølge. Men det er en tung og vigtig post med ansvaret for den grundlæggende regel i EU om fri konkurrence, og der er på det seneste kommet voldsom politisk interesse bl.a. om en sag, som kører på fjerde år mellem Google og EU – som kan give Vestager kritiske spørgsmål. Hvor hårdt står hun overfor giganten Google i forhold til at sikre også de mindre udbyders rettigheder?

Ingen forventer dog, at Vestager får problemer med at komme gennem nåleøjet.

Det er ikke unormalt, at parlamentet kræver en eller flere kommissærer udskiftet. I 2009 måtte den bulgarske kommissær trækkes ud af spillet pga. mistanke om, at hendes mand havde russiske mafiaforbindelser. Og i 2005 røg Italiens katolske Rocco Buttiglione, fordi han mente, at homoseksualitet er en synd.

Hvis tidsplanen holder – og det er ikke sikkert den gør det, hvis flere kommissærer skal skiftes ud, så godkendes kommissionen af parlamentet ved en afstemning den 22. okt, så den kan indtage den karakteristiske brun-orangefarvede Berlaymont-bygning i EU-hjertet af Bruxelles den 1. november.

EU-Kommissionen

EU-Kommissionen bestĂĄr af 28 Kommissærer – Ă©n fra hvert land. Kommissionen udskiftes hvert femte ĂĄr. Den nuværende danske kommissær er Connie Hedegaard fra De Konservative, der blev udpeget af den daværende VK-regering. Hun har siden 2010 været EU’s klimakommissær.Â