Krigen mod IS: Danmark vil sende kampfly

Danmark er klar til at bidrage med i alt syv kampfly til bekæmpelsen af terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

Det erfarer TV 2.

Regeringen har ifølge TV 2s oplysninger været i dialog med USA de seneste dage om at bidrage med F16-jagere til den USA-ledede mission for at bekæmpe IS. Og statsminister Helle Thorning-Schmidt vil fortælle om beslutningen på et pressemøde fredag kl. 12.30.

Helle Thorning-Schmidt vil ifølge TV 2s oplysninger forud for pressemødet tage kontakt til Folketingets partiledere for at orientere om regeringens udmelding. På forhånd har både Venstre og De Konservative meldt sig klar til at lade danske kampfly deltage i bombningerne af IS.

Danmark bidrager i forvejen til indsatsen mod IS med et Hercules-transportfly.

Ifølge TV 2s oplysninger vil de danske F16-fly kun bombe mål i Irak, og altså ikke i det borgerkrigshærgede Syrien, hvor IS også er til stede.

Kampfly fra USA, Frankrig og en række arabiske lande har allerede gennemført en række angreb mod IS i Irak og Syrien. Holland og Belgien har meddelt, at de hver vil stille med seks fly, og også Storbritannien har meldt sig klar til at deltage i bombningerne.

Den militære og humanitære indsats i Irak og Syrien har opbakning fra mere end 50 lande verden over. 

Herunder kan du klikke dig rundt og læse mere om de danske F16-fly:

Hvad er IS?

* IS er forkortelsen for Islamiske Stat.

* Sunnimuslimske IS var tidligere en del af terrornetværket al-Qaeda i Irak.

* Al-Qaeda har erklæret, at IS ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at bruge for meget vold og for at være "frafalden" eller "hedninge".

* IS ledes af Abu Bakr al-Baghdadi.

* Gruppen kæmper for at oprette en sunnimuslimsk stat efter de fundamentalistiske IS-forskrifter i en del af Irak og Syrien.

* IS kæmper også i den syriske borgerkrig.

* I april indledte IS en kampagne i den syriske Deir Ezzin-provins, der grænser op til Iraks Nineveh-provins med Mosul.

* De seneste uger har IS gennemført en række brutale halshugninger på gidsler. Halshugninger som er blevet optaget på video og efterfølgende offentliggjort på nettet.

* Jessica Lewis fra tænketanken Institute for the Study of War i Washington mener, at IS er noget andet end en terrortrussel.

* - Dette er en konventionel militær fjende, som kæmper for en stat, der indebærer ødelæggelsen af Irak og Syrien, som vi kender dem. Det er ikke blot en terrortrussel, siger hun til Reuters.

Kilder: Reuters, AFP, dpa