EL vil hjælpe kurderne i stedet for at sende kampfly

Enhedslisten er med på, at den ekstremistiske oprørsgruppe Islamisk Stat (IS), som er på fremmarch i især Syrien og Irak, skal bekæmpes. Men Danmark skal ikke deltage militært i kampen.

- Vi er helt enige i, at Isil (andet navn for IS, red.) skal bekæmpes. Der er tale om en fascistisk og morderisk bevægelse.

- Men Danmarks erfaringer med militære operationer er mildest talt dårlige. I Libyen, Irak og Afghanistan har de militære operationer skabt kaotiske tilstande og styrket de ekstremistiske kræfter.

- Og heller ikke denne gang virker det som om, der er en langsigtet og gennemtænkt plan.

Det siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, i en skriftlig kommentar.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bekræfter fredag, at Danmark vil bidrage med syv kampfly mod Islamisk Stat. Flyene skal indsættes i Irak, men ikke i Syrien, siger hun.

Nikolaj Villumsen foreslår, at Danmark i stedet for bombefly udvider og øger støtten til kurderne i området, så den også omfatter de kurdere, der er i Syrien.

- I stedet for at sende bombefly, burde vi satse mere på at støtte de lokale demokratiske kræfter, der bekæmper Isil. Lige nu kæmper kurderne i Syrien en ensom kamp mod Isil uden nogen støtte fra omverdenen.

Hvad er IS?

* IS er forkortelsen for Islamiske Stat.

* Sunnimuslimske IS var tidligere en del af terrornetværket al-Qaeda i Irak.

* Al-Qaeda har erklæret, at IS ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at bruge for meget vold og for at være "frafalden" eller "hedninge".

* IS ledes af Abu Bakr al-Baghdadi.

* Gruppen kæmper for at oprette en sunnimuslimsk stat efter de fundamentalistiske IS-forskrifter i en del af Irak og Syrien.

* IS kæmper også i den syriske borgerkrig.

* I april indledte IS en kampagne i den syriske Deir Ezzin-provins, der grænser op til Iraks Nineveh-provins med Mosul.

* De seneste uger har IS gennemført en række brutale halshugninger på gidsler. Halshugninger som er blevet optaget på video og efterfølgende offentliggjort på nettet.

* Jessica Lewis fra tænketanken Institute for the Study of War i Washington mener, at IS er noget andet end en terrortrussel.

* - Dette er en konventionel militær fjende, som kæmper for en stat, der indebærer ødelæggelsen af Irak og Syrien, som vi kender dem. Det er ikke blot en terrortrussel, siger hun til Reuters.

Kilder: Reuters, AFP, dpa