Borgmestre i nødråb: Nået smertegrænsen for flygtninge

Det øgede antal flygtninge, der er kommet til Danmark i år, presser kommunernes økonomi, lyder det i nødråb.

En række danske borgmestre advarer nu regeringen om, at kommunerne ikke har kapacitet til at modtage så mange flygtninge, som det har været tilfældet hen over sommeren.

Det drejer sig blandt andet om borgmestre og rådmænd fra Odense, Helsingør, Rudersdal, Brønderslev, Vesthimmerland og Jammerbugt, der nu varsler nedskæringer på andre områder, skriver Berlingske.

- Regeringen skal åbent og ærligt fortælle borgerne, at der vil blive taget fra skoler og ældrepleje, fordi vi en tid med nulvækst skal finansiere flygtninge, siger Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), til avisen.

Hen over sommeren er der kommet et usædvanligt stort antal flygtninge til Danmark. Det er især borgerkrigen i Syrien, der har sendt mange personer på flugt.

Kommunerne mener ikke, at de får nok penge fra staten til at dække de omkostninger, som det kræver at hjælpe flygtningene, hvoraf mange er traumatiserede.

Men landets borgmestre må muligvis indstille sig på at modtage endnu flere flygtninge.

Udlændingestyrelsen arbejder lige nu på at øge kvoterne for, hvor mange flygtninge hver kommune skal huse. Kommunerne er forpligtet til at tage imod de flygtninge, som de årlige kvoter tildeler dem.

Udlændingestyrelsen regnede oprindeligt med, at landets 98 kommuner i alt skulle tage imod 3000 flygtninge i 2014, men det tal er allerede blevet opjusteret til 4400 flygtninge.

Borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Gade (V) er klar over, at situationen med syriske flygtning er speciel.

- Vores borgere har god forståelse for krig op nød uden for kommune- og landegrænsen og vil gerne bidrage til, at flygtningene får en ny chance. Men der skal være rimelighed i antallet, og med det nuværende voldsomme pres på kommunerne risikerer vi, at det lokale ejerskab for integrationen forsvinder, siger han til Berlingske.

Det er ikke lykkedes for at avisen at få en kommentar fra justitsminister Karen Hækkerup (S).

FAKTA: Rekordmange søger om asyl i Danmark

Krigen i blandt andet Syrien får antallet af asylansøgere til at vokse.

Cirka 7900 asylansøgere er kommet til Danmark fra 1. januar 2014 og frem til 31. august 2014. Udlændingestyrelsen har endnu ikke opgjort tallet for september.

* Krigen i Syrien har fået antallet af asylansøgere til at vokse. Alene i august ankom 2287 mennesker - så mange er der ikke registreret på en enkelt måned i løbet af de seneste fire et halvt år.

* Fortsætter stigningen året ud, kan antallet for 2014 ende på mindst 14.000. Det er næsten en fordobling i forhold til 2013.

* Asylansøgere, der opholder sig her i landet, skal være indkvarteret i et asylcenter, mens deres sag bliver behandlet.

* Det er Udlændingestyrelsens opgave at sørge for indkvartering på asylcentre.

* Får en asylansøger tilkendt midlertidig ophold, visiteres vedkommende til en udvalgt kommune.

* Opgaven løses i samarbejde med Røde Kors. Desuden driver Jammerbugt, Thisted, Vesthimmerlands, Langeland og Bornholms Kommuner asylcentre. På Bornholm i partnerskab med Røde Kors.