Studerende: Ubegavet udspil fra ministeren

Regeringens beslutning om at skære i optaget på en lang række uddannelser bliver modtaget køligt fra Danske Studerendes Fællesråd.

- Det er et meget radikalt brud med den måde, som man hidtil har ført uddannelsespolitik på. I mine øjne er der ingen tvivl om, at det her vil føre til, at færre unge får adgang til at begynde på en uddannelse, siger organisationens formand, Jakob L. Ruggaard.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) oplyser onsdag, at regeringen vil skære i de uddannelser, hvor der gennem en årrække har vist sig ikke at være nok job i den anden ende. Men målet helliger i dette tilfælde ikke midlet, mener Jakob L. Ruggaard.

- Regeringen går ind og detailstyrer, hvem der må uddanne sig til hvad i Danmark. Det er ubegavet at tro, at man som minister kan sidde centralt og bestemme, hvem af os, der kan uddanne sig til bestemte fag. Dem, der ikke får adgang til en uddannelse, vil på den måde have endnu dårligere chancer for at komme i job senere, siger han.

Ifølge ministeren skal der skæres cirka 4000 pladser på en lang række studier. Flertallet af dem skal skæres på de humanistiske fag på universiteterne.

Til gengæld får uddannelsesinstitutionerne lov til at hæve antallet af studerende på andre retninger.

De studerende frygter, at uddannelsesministerens forslag vil ramme socialt skævt.

- Det er helt klart, at det her vil ramme de unge, der kommer fra familier uden store boghylder, hvor man ikke er vant til at tage videregående uddannelser. Det er de unge, der statistisk set har de laveste karakterer, og som derfor vil blive smidt først ud, når ministeren vælger at skære 4000 studiepladser, og karaktergennemsnittene eksploderer, siger Jakob L. Ruggaard.

Han mener, at udspillet er dobbeltmoralsk, fordi regeringen har slået sig op på social mobilitet.

FAKTA: Disse uddannelser får kniven at mærke

De videregående uddannelser får skåret i antallet af studiepladser, men nogle rammes hårdere end andre.

På to år - fra 2015 til 2017 - skal der skæres ned på studiepladserne på en række videregående uddannelser. Både de korte, mellemlange og lange uddannelser bliver ramt, men særligt de humanistiske områder bliver ramt.

I alt skal 4000 studiepladser nedlægges, mens uddannelsesinstitutioner til gengæld gerne må øge optaget på andre fag, hvor studerende i højere grad får arbejde, når eksamensbeviset er i hus, varsler uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R).

Få her et overblik over, hvor studiepladserne nedlægges.

Hvor ryger pladserne fordelt på uddannelseslængde?

- 2363 pladser bliver skåret på universiteterne.

- 522 pladser bliver nedlagt på professionshøjskoler og andre mellemlange videregående uddannelser.

- 1067 pladser ryger fra erhvervsakademier og andre korte videregående uddannelser.

Hvilke fag berøres på de korte videregående uddannelser?

- Design, It og Bio påvirkes. I alt ni uddannelser bliver ramt.

* Hvilke fag berøres på mellemlange uddannelser?

- Design, Medie og kommunikation, It, Ernæring og Øvrige pædagogiske uddannelser påvirkes. I alt 26 uddannelser bliver ramt.

Hvilke fag berøres på lange videregående uddannelser?

- 36 naturvidenskabelige kandidatuddannelser bliver ramt fordelt på Biologiske og Øvrige naturvidenskabelige uddannelser.

- 137 humanistiske kandidatuddannelser bliver ramt fordelt på Erhvervssprog, Fremmedsprog, Klassisk humaniora, Medie og kommunikation, Områdestudier og øvrige humanistiske studier og Æstetiske fag.

- Fem samfundsfaglige kandidatuddannelser bliver ramt. Det gælder udelukkende Etno-/antropologi.

Kilde: Uddannelsesministeriet