Nyt DF-forslag: Gør Syrien-krigere statsløse

Danske statsborgere, der tager til Syrien for at kæmpe for eksempelvis terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS), skal have frataget deres statsborgerskab. 

Sådan lyder det nu fra Dansk Folkeparti, der altså lægger op til at ville gå skridtet videre end både regeringen og Venstre, for at komme problemet med radikaliserede hellige krigere til livs. Og partiet har ikke i sinde at lade sig bremse af internationale konventioner:

- Vælger du Islamisk Stat, så rejs derud og bliv der. Ikke noget med at komme rendende hjem som en kryster og gemme sig bag de søde FN-konventioner for at nyde godt af den danske velfærdsstat, siger partiets retsordfører Peter Skaarup ifølge Ritzau.

Forslaget om at fratage danskere deres statsborgerskab, skal gælde uanset om de pågældende har et andet statsborgerskab at falde tilbage på. Altså vil man kunne blive gjort statsløs. Men ifølge Ritzau forbyder den europæiske konvention om statsborgerret fra 1997, at man kan fratage en person sit statsborgerskab, hvis det vil betyde, at vedkommende dermed bliver statsløs.

- Undskyld jeg siger det så direkte, men ærlig talt: Styr lige de konventioner. Anklagede skal have en fair rettergang, men fanatiske islamistiske halshuggere har altså ikke automatisk krav på dansk statsborgerskab, uanset om de så er født her, siger Peter Skaarup.

Regeringen og Venstre også klar med forslag

De seneste uger har både regeringen og Venstre lanceret forslag, der skal dæmme op for trafikken af radikaliserede unge fra Danmark til de borgerkrigshærgede områder i Syrien og Nordirak. 

Regeringen foreslår blandt andet, at det skal være muligt at tage passet fra danskere, hvis der er mistanke om, at man er på vej i hellig krig. Og at udlændinge med opholdstilladelse i Danmark, skal miste opholdstilladelse, såfremt de rejser til området.

Venstre ønsker, at det skal resultere i fængsel i op til seks år, alene hvis man rejser til det uroplagede område.

Politiets Efterretningstjeneste har vurderet, at mindst 100 danskere de seneste år er rejst til Syrien for at deltage i krigshandlinger. Og at en del af dem vender radikaliserede tilbage og udgør en alvorlig sikkerhedsrisko.

Stor politisk weekend

Både Socialdemokraterne, de Radikale og Dansk Folkeparti samles i denne weekend til partiernes årlige landsmøder.

TV 2 dækker naturligvis begivenhederne tæt hele weekenden på både TV 2 News og tv2.dk.

TV 2 News sender blandt andet partiledernes taler med efterfølgende analyser og debat. Du kan se TV 2 News på play.tv2.dk.

Du kan desuden følge vores politiske redaktion på Facebook og Twitter for seneste nyt.