Vælgerne: DF skal fortsætte som støtteparti

Hvis det står til vælgerne, så skal Dansk Folkeparti være støtteparti, hvis blå blok får magten efter næste valg.

52 procent af danskerne mener, at Dansk Folkeparti bør være støtteparti for en regering med Lars Løkke Rasmussen, mens 37 procent siger, at Dansk Folkeparti bør gå i regering.

Det viser en ny meningsmåling, som Megafon har gennemført for TV 2 og Politiken.

Vil selv være støtteparti

Flertallet - der vil have DF som støtteparti - understøtter dermed Dansk Folkepartis egen udmelding om, at man helst vil agere støtteparti for en blå regering, fordi det kan give mest indflydelse.

Partiformand Kristian Thulesen-Dahl var i sommers ude med fire krav, som skal opfyldes, før DF vil gå i regering. Partiet vil blandt andet beholde den offentlige vækst på 0,8 procent og genindføre grænsekontrollen.

Thulesen-Dahl sagde i samme ombæring, at kravene nok ville være svære at få igennem, og at partiet derfor vil få størst indflydelse ved at stå uden for regering.

Opfattes som regeringsduelige

Ifølge politisk kommentator Hans Engell, så er meningsmålingen først og fremmest et udtryk for, at der efterhånden også er en stor del af vælgerne, som opfatter DF som regeringsduelige.

- Det viser, at et parti, der står til at få hver femte vælger, opleves også som et naturligt regeringsparti. Det er et udtryk for, at vælgerne synes, at det vil være naturligt, at Dansk Folkeparti tager regeringsansvar, siger Hans Engell til Tv2.dk.

Hovedpine for Thulesen-Dahl

Meningsmålingen viser samtidig, at Dansk Folkepartis egne vælgere er relativt splittede om, hvorvidt partiet skal gå i regering. 54 procent ønsker partiet i regering, mens 41 procent mener, at de skal være støtteparti. Det kan blive et problem, vurderer Hans Engell.

- Det kan blive et problem for Kristian Thulesen-Dahl, for selvom der er et flertal af Dans Folkepartis vælgere, som vil have dem med i regering, så er det 41 procent af deres vælgere, som ønsker at partiet skal være uden for regering. Det er noget som vil give Thulesen-Dahl hovedpine. Uanset om han vælger at styre efter at komme i regering eller ej, så vil halvdelen af hans vælgere være imod, siger Hans Engell.

Regeringsgrundlag bliver afgørende

Han hæfter sig ved, at Kristian Thulesen-Dahl på weekendens landsmøde netop har gentaget de fire krav, som partiet har til at gå i regering.

- Det, der bliver afgørende, det er, om man vil kunne forhandle et regeringsgrundlag eller ej. Kristian Thulesen-Dahl har stillet en række krav, og dem har han gentaget her på partiets landsmøde, og dem vil partiet kæmpe for at få gennemført – uanset om de kommer regering eller ej, siger Hans Engell.

Fakta om målingen

De medvirkende er blevet stillet spørgsmålet: Hvis blå blok får flertal efter næste valg og der bliver dannet en regering ledet af Lars Løkke Rasmussen, vil du så foretrække, at Dansk Folkeparti er med i regeringen eller er støtteparti uden for regeringen?

52% Foretrækker DF som støtteparti uden for regeringen hvis Lars Løkke Rasmussen bliver statsminister.

37% Foretrækker at DF er med i regering hvis Lars Løkke Rasmussen bliver statsminister.

11% svarer ved ikke.     

Meningsmålingen fra megafon er gennemført blandt 1007 personer, som er baseret på et repræsentativt udsnit af befolkningen.