Redaktør: Thornings melding er markant og overraskende

Det tog mere end en time for statsminister Helle Thorning-Schmidt at komme igennem den 22-sider lange kongres-tale. En tale, hvor især statsministerens nye meldinger på dagpengeområdet vil blive husket.

Statsministeren afslørede nemlig, at hun har bedt Dagpengekommissionen om at færdiggøre sit forslag til et nyt dagpengesystem tidligere end hidtil planlagt – og at et helt nyt dagpengesystem derfor vil kunne træde i kraft fra 1. januar 2016.

- Det synes jeg roligt man kan kalde en markant melding. Og sådan set også overraskende, at den kommer nu, siger TV 2s politiske redaktør Anders Langballe.

- Og jeg synes sådan set, at det var en stærk tale. Nu har vi set tre partiledere tale i dag (de Radikales Morten Østergaard i Nyborg og DF’s Kristian Thulesen Dahl i Herning, red.) og der må man sige, at den her jo et eller andet sted har en storhed, som man ikke ser i Herning og Nyborg. Talen letter på en eller anden måde, og der er mere ’swung’ over den.

Talen markerede samtidig en klar ændring i Socialdemokraternes tilgang til dagpengespørgsmålet, understreger Anders Langballe.

 - Det er en stor ting, at Socialdemokraterne – godt nok med nogle fine signaler – klart ændrer retning i forhold til det her dagpengespørgsmål. Så det er også en politisk spændstig tale.

Havde brug for at høre, at viljen var der

Dansk politik har den seneste tid i høj grad været domineret af dagpengedebatten. Regeringens støttepartier Enhedslisten og SF kræver lempelser på dagpengeområdet i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger, og begrunder det med, at mange flere end ventet falder ud af dagpengesystemet som følge af dagpengereformen fra 2010, som VK-regeringen vedtog sammen med Dansk Folkeparti og de Radikale. Også blandt det socialdemokratiske bagland og i fagbevægelsen har der været krav om ændringer.

Helle Thorning-Schmidt har dog tidligere på sommeren slået fast, at regeringen ikke vil ændre på dagpengesystemet i forbindelse med efterårets finanslovsforhandlinger, men i stedet vente på at Dagpengekommissionen er færdig med sit arbejde. Og den deadline bliver altså nu fremrykket. 

Et vigtigt signal til de Socialdemokratiske medlemmer og vælgere, siger Elisabet Svane, politisk redaktør på Fyens Stiftstidende.

- De ved godt alle sammen, at de jo ikke kan få ændret den dagpengereform i den her regeringsperiode. Det, de havde brug for at høre, var viljen. Og den får de at høre her. Helle Thorning går langt, og også længere end man kunne have forventet. Hun var konkret, hun fremrykker dagpengekommissionen, siger Elisabet Svane og fortsætter:

- Det, der er i den her tale, er signaler. Signaler om, at ’ja, jeg har lyttet.’

Stor politisk weekend

Både Socialdemokraterne, de Radikale og Dansk Folkeparti samles i denne weekend til partiernes årlige landsmøder.

TV 2 dækker naturligvis begivenhederne tæt hele weekenden på både TV 2 News og tv2.dk.

TV 2 News sender blandt andet partiledernes taler med efterfølgende analyser og debat. Du kan se TV 2 News på play.tv2.dk.

Du kan desuden følge vores politiske redaktion på Facebook og Twitter for seneste nyt.