Martin Geertsen om regeringens plan: Den hjælper en hujende fis

- Jeg synes, det er slapt og naivt.

Sådan lyder det fra Venstres integrationsordfører Martin Geertsen om regeringens nye handlingsplan, der skal forebygge radikalisering og ekstremisme. Planens formål er at modvirke, at flere unge danskere drager i krig i Syrien og Irak, samt straffe dem, der alligevel vælger at rejse dertil.

Martin Geertsen er enig med handlingsplanens grundidé om flere forebyggende tiltag, men ikke resten af den, fortæller han til TV 2 News.

- Vi er enige med regeringen i, at man næsten ikke kan få forebyggelse nok. Kan man få reddet en eller anden ung muslim ud af hændernes på IS-støtterne her i landet, så er det fint, siger integrationsordføreren.

Dog tror han ikke, det vil hjælpe noget, at regeringen vil fratage dansk statborgere deres pas, hvis de har planer om at rejse til for eksempel Syrien eller Irak for at kæmpe.

- At fratage danske statsborgere deres pas og tro, at det vil hjælpe noget, det vil ikke hjælpe en hujende fis for at sige det lige ud. De mennesker, der vil af sted, de rejser alligevel ud af landet. Når de så har været i krig i Syrien eller Irak og gerne vil tilbage til Danmark, så er det sådan, at de nok skal komme ind i landet med eller uden pas, siger Marten Geertsen.

Derfor synes han ikke, at regeringens sanktioner mod dem, der vælger at rejse i hellig krig, er hårde nok.

- Vi har hele tiden sagt, at uanset om man er på opholdstilladelse i Danmark eller er dansk statsborger, så skal det være forbudt at opholde sig i de kampplagede områder i Syrien og Irak, siger Martin Geertsen og fortsætter:

- Vender danske statsborgere tilbage fra at have kæmpet i udlandet, og kan man løfte bevisbyrden mod dem, så skal anklagemyndigheden have mulighed for at rejse tiltale mod dem og kræve dem fængslet i op til seks år.

Også hos de Konsevative får regeringens nye plan en blandet modtagelse. 

- Vi er selvfølgelig glade for, at regeringen nu vil gennemføre noget konservativ politik, men vi er bekymret for den del, der har med bagmændene at gøre, siger politisk ordfører Lene Espersen.

Hun understreger, at det er godt med bløde initiativer og tilbage til at forebygge, at flere unge bliver rekrutteret til at drage i hellig krig.

- Men det er vigtigt, at vi også får fat i dem, der står bagved og får dem kylet ud af landet eller sat i fængsel, hvis de er danske statsborgere, siger hun.

Ifølge PET er over 100 danskere draget i krig siden 2011 - 25 af dem inden for det seneste år. 15 af dem menes at være omkommet.