FĂĄ overblikket: Thorning presset fra alle sider inden vigtig tale

Lørdag klokken lidt over 12 går statsminister Helle Thorning-Schmidt på talerstolen i Aalborg Kongres Center til en af de vigtigste taler i sin politiske karriere. For sidste gang i denne valgperiode samles socialdemokrater nemlig til den årlige kongres – i løbet af det næste år venter et folketingsvalg, og det er langt fra nogen nyhed, at regeringen er bagud i meningsmålingerne. Samtidig har en række historier de seneste dage været med til at øge presset på statsministeren, siger politisk kommentator Hans Engell:

- Hun er presset fra alle sider. I de mange meningsmålinger, fra fagbevægelsen, fra støttepartierne og fra sit eget bagland.

'Hun lægger sig ikke ned'

Men trods kritik og intern uro vil de socialdemokratiske partimedlemmer fĂĄ en kampberedt og offensiv statsminister at se pĂĄ kongressen, lyder det fra Hans Engell.

- Hvis S-græsrødder regner med at se Helle Thorning-Schmidt lægge sig fladt ned, tager de fejl. Det vil være en statsminister i kampform, som holder en direkte tale. Hun vil tage fat på diskussionen om løftebrud og om hvem der bestemmer i regeringen. Og hun vil forsøge at sige til sine partifæller, at det altså ikke nu handler om, hvorvidt dagpengereformen skal rulles tilbage eller ej. Det handler om, om man vil bevare regeringsmagten, eller om man hellere vil tilbage og sidde i opposition, siger Hans Engell og fortsætter:

- Det bliver ’hard talk’. Hun vil have renset luften, og hun vil have en åben og ligefrem snak med sine partifæller inden en valgkamp, og derfor bliver talen så vigtig. Jeg tror, at det er en klog manøvre.

Herunder har tv2.dk samlet et overblik over de seneste dages historier, der er med til at øge presset på statsministeren forud for weekendens kongres.

Dagpengediskussion tager til i styrke: Støttepartierne Enhedslisten og SF har længe krævet, at der findes en løsning for de mennesker, der står til at miste dagpengene som følge af dagpengereformen fra 2010, i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger. Noget, som Helle Thorning-Schmidt hidtil har afvist. Men også blandt Thornings egne bliver det nu åbent diskuteret, om regeringens linje er den rigtige. TV 2 kunne torsdag aften fortælle, at det Socialdemokratiske folketingsmedlem Jeppe Bruus ønsker, at regeringen forlænger den såkaldte arbejdsmarkedsydelse, og at partiet skal komme med ”et socialdemokratisk bud på” et nyt dagpegesystem. Og mens forslaget bliver positivt modtaget blandt flere andre socialdemokrater og hos fagbevægelsen, bliver det skudt ned hos partitoppen.

- Jeg bryder mig ikke om den form for selvpromovering, lyder det fra partiets gruppeformand Henrik Dam Kristensen.

Flere socialdemokratiske lokalforeninger vil desuden benytte kongressen til at kræve afstemninger om lempelser på dagpengeområdet.

Fagforeninger trækker støtten: Berlingske kunne fredag fortælle, at en række fagforbund, der støttede Socialdemokraterne økonomisk ved den seneste valgkamp, nu enten overvejer eller allerede har besluttet sig for at stoppe pengestrømmen til partiet. Det sker blandt andet som følge af regeringens politik på dagpengeområdet.

Danskerne mener, at velfærdssamfundet er forværret: SR-regeringen har længe været bagud i meningsmålingerne, og fredag offentliggjorde den politiske nyhedsside Altinget.dk en ny måling, der viser at et flertal af danskerne – 55,9 procent - mener, at velfærdssamfundet er forringet under den socialdemokratisk ledede regering. Blandt de socialdemokratiske vælgere svarer hver fjerde, at velfærden samlet set er forringet.

Kritik fra Lykketoft: Den tidligere S-formand og finansminister Mogens Lykketoft kritiserer i en ny bog en række af de beslutninger, den socialdemokratisk ledede regering har truffet de seneste tre år. Blandt andet er Lykketoft – ifølge dr.dk, der gengiver passager fra bogen - ”lidt skuffet over, at et halvt århundredes kamp for at undgå indkomstgraduering af børnechecken er kuldsejlet under en socialdemokratisk regering i Danmark”. Og han ”er ikke overbevist om”, at regeringen burde have sænket virksomhedes skattebetaling fra 25 til 22 procent. Lykketoft selv afviser dog, at hans udtalelser skal læses som en kritik af den nuværende regering.

Du kan se Helle Thorning-Schmidts tale direkte på TV 2 News lørdag kl. 12.15.

Stor politisk weekend

Både Socialdemokraterne, de Radikale og Dansk Folkeparti samles i denne weekend til partiernes årlige landsmøder.

TV 2 dækker naturligvis begivenhederne tæt hele weekenden på både TV 2 News og tv2.dk.

TV 2 News sender blandt andet partiledernes taler med efterfølgende analyser og debat. Du kan se TV 2 News på play.tv2.dk.

Du kan desuden følge vores politiske redaktion på Facebook og Twitter for seneste nyt.