Redaktør: Thorning klemt i krig mellem R og SF

Luften er tyk af beskyldninger mellem de tidligere regeringspartnere SF og Radikale.

Radikale topfolk anklager SF for at lyve i diskussionen om, hvor mange der bliver ramt af dagpengereformen.

Og SF svarer igen ved endnu engang at insistere pĂĄ, at reformen er forkert og at der er behov for dagpengelempelser.

- I stedet for at gøre det til en taldiskussion, synes jeg, at man som ansvarlig politiker er nødt til at erkende, at det var en forkert reform på et forkert tidspunkt og med et forkert indhold, som SF’s finansordfører Jonas Dahl siger til Berlingske.

I midten af det hele står Socialdemokraterne og statsminister Helle Thorning-Schmidt, der indtil videre har været bemærkelsesværdigt tavse om optrapningen af slagsmålet i rød blok.

- Jeg går ikke ind i en slåskamp mellem andre partier. Det er uinteressant for mig og Socialdemokraterne, lyder kommentaren fra partiets arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen.

Og det svar understreger, hvor klemt Helle Thorning-Schmidts parti er i den igangværende diskussion.

- S-toppen sidder og holder sig for ører og øjne og tænker; hold nu jeres mund. Man er panisk angste for den her debat hos Socialdemokraterne, siger TV 2’s politiske redaktør, Anders Langballe.

- Men de seneste dages slagsmål er jo først og fremmest et udtryk for, at de Radikale har fået nok. Og at de nu siger, hvad de mener. De Radikale har længe været dybt frustreret over, hvordan SF og Enhedslisten har pustet tallene op på dagpengeområdet, og man vil ikke finde sig i, at de røde støttepartier efterlader et indtryk af, at 40.000 mennesker nu står uden forsørgelse.

Svære forhandlinger venter

De kommende måneder vil forhandlingerne om næste års finanslov være et altdominerende tema på Christiansborg. Regeringen håber på at kunne lave en finanslovsaftale med netop SF og Enhedslisten, og her tegner dagpengespørgsmålet til at blive den helt store knast.

- Den her debat er blevet yderligere tilspidset de seneste dage. Og spørgsmålet er, hvor taktisk klogt det er, at anklage hinanden offentligt for at være løgnere på kanten af en finanslovsforhandling, siger Anders Langballe og fortsætter:

- Særligt hos socialdemokraterne giver det frustrationer, fordi man jo også selv har skarpe holdninger på dagpengespørgsmålet, men ønsker debatten lagt død nu, fordi man har særdeles svært ved selv at finde en udvej; man er bundet af et regeringsgrundlag og en regeringspartner i de Radikale, der blokerer for ændringer.

Og intet tyder på, at dagpengedebatten kan lægges død foreløbigt. Tværtimod, understreger TV 2’s politiske redaktør, der også forudser, at emnet kommer til at fylde, når Socialdemokraterne i weekenden samles til den årlige partikongres.

- Det fylder simpelthen så enormt meget hos det socialdemokratiske bagland og hos fagbevægelsen, at man ikke undgår at skulle tale om det på kongressen, siger Anders Langballe.