Både S og V om valg-temaer: De passer bedst til os

Spørger man vælgerne, bliver emner som beskæftigelse, sundhed, økonomi og indvandrerpolitik helt afgørende for udfaldet af det folketingsvalg, der vil blive afholdt i løbet af det næste år.

En dagsorden, der passer bedst til Socialdemokraterne. Og bedst til Venstre. I hvert fald, hvis man skal tro partierne selv.

- Det her bekræfter mig i, at de ting, vi har haft fokus på, også er det, som danskerne er mest optaget af, siger Socialdemokraternes politiske ordfører Maja Panduro.

- Det, som vi har været mest optaget af, siden vi overtog ansvaret, har været at få styr på økonomien, at bevare og udbygge velfærden, blandt andet på sundhedsområdet, og også sørge for, at der er arbejde at få i Danmark. Og på hver eneste af de parametre, som danskerne er mest optaget af, vil jeg med glæde stille op og blive målt op mod Venstre.

Maja Panduro understreger samtidig, at regeringen ikke tænker på et kommende valg lige nu:

- Nu er det jo ikke valgkamp, vi går rundt og er optaget af til dagligt. Det er i virkeligheden arbejdet med lige præcis de her temaer, som danskerne er optaget af. Men netop derfor synes jeg også, at det er helt rigtigt set, at det er de temaer, som er vigtige, og jeg synes, at når man ser på vores resultater på hver eneste af dem, så er det alt sammen noget, som jeg gerne vil måles på: at få rettet op på den økonomi, der var temmelig kuldsejlet, da vi overtog ansvaret. Når det gælder beskæftigelse, hvor vi i dag har den laveste ledighed, vi har haft i fem år. Eller når det handler om at få prioriteret i sundheden, som vi kan netop fordi vi har taget svære beslutninger og fået styr på økonomien, siger Maja Panduro med henvisning til regeringens sundhedsudspil, der blandt andet har som mål at sænke uligheden i sundhedsvæsnet.

V: Vi har de bedste løsninger

Inger Støjberg, Venstres politiske ordfører, mener imidlertid, at de fire emner vælgerne anser som vigtigst stemmer fint overens med Venstres prioriteter:

- Jeg synes, vi har rigtig gode løsningsforslag på alle fire områder. Det har blandt andet afspejlet sig i vores finanslovsforslag, hvor lige præcis de fire temaer har været hovedprioritet. Jeg mener, at vi har de bedste bud på, hvordan vi tackler udfordringerne i sundhedsvæsnet, og økonomi er selvsagt noget, som Venstre altid har haft gode svar på og prioriteret meget højt. Og hvis man tager udlændingespørgsmålet, er det også noget, der fylder meget hos Venstre, fordi regeringen har lempet 31 gange siden de kom til, alt sammen til skade for Danmark.

Blandt jeres vælgere ligger ”økonomi” i top – mens langt færre V-vælgere end blandt vælgerne som sådan eksempelvis nævner socialpolitikken. Vil det sige, at socialpolitik ikke kommer til at spille nogen rolle for jer frem mod valget?

- Jeg tror traditionelt set, at Venstres vælgere altid har bekymret sig meget om økonomien. Men tingene hænger jo sammen – hvis ikke der er styr på økonomien, er der jo heller ikke råd til velfærd og dermed til at føre en god socialpolitik. Og det hænger også sammen i forhold til udlændinge-spørgsmålet, for hvis de ikke-vestlige udlændinge var i beskæftigelse på lige fod med de vestlige indvandrere i Danmark, ville vores finanser blive styrket med 17 milliarder kroner. Så tingene hænger uløseligt sammen. Vi skal have styr på økonomien, ellers er der ikke råd til resten. Og sådan tror jeg egentlig, at der er mange af Venstres vælgere, der tænker, siger Inger Søjberg.

S: Vi har det fint med at tale indvandrere

Maja Panduro, rigtig mange S-vælgere peger på "beskæftigelse" som vigtigste tema, mens færre af jeres vælgere end blandt befolkningen som helhed peger på "flygtninge og indvandrere". Er du enig med dine vælgere i, at det ikke er lige så vigtigt et tema?

- Det kommer ikke bag på mig, at socialdemokratiske vælgere er tindrende optaget af beskæftigelsen – det er vi også, og det er på mange måder også det, der har været overskriften de sidste tre år. At sørge for, at der har været arbejde at få. Og det har det jo selvfølgelig af den ærgerlige grund, at der har været rigtig meget brug for, at der var fokus her, men også fordi det netop har været Socialdemokraterne, der har siddet for bordenden. Det så man jo ikke Løkke gøre på samme måde, selvom der også i den grad var brug for det, dengang han sad ved bordenden.

Der tales meget om, at I mister vælgere til Dansk Folkepart, og at det er helt afgørende, at I får DF-vælgere tilbage over midten. For DF’s vælgere er ”flygtninge og indvandrere” det vigtigste tema, så stiller det ikke nogle krav til, at det også er et emne, I skal have fokus på?

- Det er ikke fordi, vi ikke vil være med til at diskutere det. Jeg synes faktisk også, at vi på det område har de helt rigtige svar, når vi netop holder en balance, hvor vi først og fremmest siger, vi i Danmark har nogle af de strammeste asylregler i hele den vestlige verden. Og i forhold til de regler, har vi jo ikke ændret et komma. Det er stadig de samme regler som under Anders Fogh. Så har vi lavet nogle ændringer på familiesammenføring, som handler om børn og om at vi ikke vil være med til det uddannelsessnobberi, som Dansk Folkeparti og Venstre lavede. Så jeg synes, at vi også dér står det rigtige sted, og vi tager spørgsmålet meget alvorligt. At der selvfølgelig i et lille land som Danmark er grænser for, hvor mange, der kan komme hertil. Men at det bedste vi kan gøre, når folk har kvalificeret sig til at komme hertil, nok også er at prioritere at hjælpe dem til at få en uddannelse og et arbejde, så de kan bidrage, siger den socialdemokratiske ordfører.

Der skal senest være valg til Folketinget den 15. september 2015.

Målingen

Hvilke af følgende politiske temaer tror du vil være de vigtigste for dig, når du skal sætte dit kryds ved folketingsvalget? Du må max nævne to

  • Beskæftigelse: 28%
  • Hospitaler og sundhed: 28%
  • Økonomi: 26%
  • Flygtninge og indvandrere: 22%
  • Socialpolitik: 16%
  • Skattepolitik: 13%
  • Ældreområdet: 13 %
  • Uddannelse: 12%
  • Miljø og klima: 11%
  • Børn og unge-området: 10%
  • Udenrigs- og forsvarspolitik: 6%
  • EU: 3 %
  • Retspolitik: 3%
  • Igen af ovenstående: 0%
  • Ved ikke: 1 %

Målingen er foretaget fra 10.-11. september blandt 1084 respondenter.