Klimaministeriet skaber forvirring om milliard-rabat

EU-stof er kompliceret – og i en sådan grad, at selv Klima- og Energiministeriet tilsyneladende ikke helt kan finde ud af, hvad der er op og ned i sagen om den danske PSO-ordning.

I hvert fald vender Klima- og Energiministeriet nu 180 grader rundt pĂĄ en tallerken.

TV 2 kunne i går fortælle, at de planlagte PSO-lempelser på 13,2 milliarder kroner til blandt andet det danske erhvervsliv ikke kan træde i kraft, så længe Danmark har en sag kørende med EU-Kommissionen – og at lempelserne dermed var i fare for at blive udskudt på ubestemt tid.

Det skyldes, at EU-Kommissionen for knap to uger siden kom frem til, at dele af den danske PSO-ordning er konkurrenceforvridende og dermed strider mod EU-traktaten.

Nu lyder det fra Klima- og Energiministeriet, at det kun er en lille del af PSO-lempelsen på 1,5 milliarder kroner, som ikke kan træde i kraft, før sagen med EU er afklaret.

Fortrolig orientering: PSO-relaterede dele af vækstaftalen kan ikke i værksættes

 Klima- og Energiministeriet bekræftede imidlertid i går flere gange over for TV 2, at milliardrabatten på 13,2 milliarder kroner IKKE kunne træde i kraft, før der var kommet en afklaring med EU-Kommissionen.

Samtidig fremgĂĄr det i en fortrolig orientering - som TV 2 er i besiddelse af - fra Klima- og Energiministeriet til Folketingets klimaudvalg den 7. september, at:

- Der er behov for en hurtig løsning af sagen af hensyn til de verserende statsstøttesager, som afventer en afgørelse i Kommissionen, samt de PSO-relaterede dele af vækstaftalen, som ikke kan iværksættes, før der er fundet en løsning med Kommissionen, står der i orienteringen.

Venstre: Bombe under klima- og energipolitik

PSO-lempelsen pĂĄ 13,2 milliarder kroner blev aftalt mellem Venstre og regeringen den 17. juni. OgsĂĄ Venstre var efter en fortrolig orientering med klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) i gĂĄr ikke i tvivl:

- Det er en bombe under den danske klima- og energipolitik. Det er i forhold til vækstaftalen – det drejer sig om, at der er virksomheder, som venter på at få udbetalt kompensation i PSO på ikke mindre end 13 mia. kr. Det haster mere end nogensinde, lød det efter mødet fra Venstres klima- og energiordfører Lars Christian Lilleholt til TV 2.

På samme måde lød det fra Andreas Steenberg fra regeringspartiet De Radikale:

- Det er enormt irriterende (at et centralt element i vækstaftalen risikerer ikke at kunne komme i gang 1. januar, red.). Der sidder jo virksomheder og venter på at få den skattelettelse, så de kan skabe nogle arbejdspladser, sager Andreas Steenberg til TV 2.

Ny forklaring: Kun 1,5 mia. kr. afhænger af EU

Klima- og Energiministeriet oplyser nu til TV 2, at det kun er 1,5 milliarder kroner af den samlede lempelse på 13,2 milliarder kroner, som ikke kan gennemføres, før der er kommet en afklaring med EU-Kommissionen.

Klima- og Energiministeriet forklarer nu, at de 1,5 milliarder kroner er målrettede lempelser frem mod 2020, og ifølge ministeriet er det kun de målrettede lempelser, som er afhængige af afgørelsen fra EU.

Klima- og Energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) er lige nu til et hasteindkaldt samråd om den danske PSO-ordning. Det er Venstres klima- og energiordfører Lars Christian Lilleholt, der har indkaldt til samrådet.

Tv2.dk prøver lige nu at få en kommentar fra Klima- og Energiministeriet på, hvordan forvirringen i ministeriet er opstået. Tv2.dk prøver samtidig at få en kommentar fra EU’s nuværende konkurrencekommissær Joaguin Almunia.

Det bliver den tidligere radikale leder, Margrethe Vestager, som skal håndtere den danske sag, når hun tiltræder stillingen som EU’s konkurrencekommissær.