Medlemsflugt truer S: Færre penge til valgkamp

Medlemsflugt fra Socialdemokraterne kan blive et stort problem for regeringspartiet i valgkampen op til det næste folketingsvalg, der senest skal afholdes i september 2015.

Sådan lyder det fra Lars Olsen, der er kommentator og forfatter til flere politiske debatbøger efter en ny opgørelse over medlemstal viser, at 6.015 har meldt sig ud af Socialdemokratiet siden 2011:

- Det, der har gjort socialdemokraterne til et stærkt parti, er det store engagement fra medlemmerne og et tæt samarbejde med fagbevægelsen, så når de mister medlemmer, vil den socialdemokratiske valgmaskine kun køre på halv kraft. De mister jo både økonomisk støtte og opbakning”

Ifølge Lars Olsen er oppositionspartiet Venstre ikke på samme måde som Socialdemokraterne afhængig af medlemmer, fordi partiet har en større økonomisk opbakning fra erhvervslivet.

S har også mistet opbakning fra fagbevægelsen

Regeringspartiet har samtidig mistet en anden markant medspiller, nemlig fagbevægelsen, der for to uger siden meddelte, at den vil køre sin egen kampagne op til næste folketingsvalg, og dermed ikke vil støtte rød blok, som fagbevægelsen ellers traditionelt har gjort.

- Mange af dem, der har siddet i stolen før mig, havde en idé om, at man skal støtte nogle bestemte partier, fordi de var bedst til at varetage vores medlemmers interesser. Det har uden tvivl været rigtigt dengang, men vi lever altså nu i en tid, hvor der er langt større politisk pluralisme end nogensinde før, lød det fra forbundsformand Per Christensen i et interview til Politiken.

Regeringen har ellers i dens forslag til den kommende finanslov rakt hånden ud til fagbevægelsen ved at foreslå en fordobling af fradraget for faglige kontingenter – noget VK-regeringen halverede i 2010.

3F’s kampagne ”Skævt” er et eksempel på, hvor massivt fagbevægelsen støttede Socialdemokraterne og Helle Thorning-Schmidt i valgkampen i 2011.

Radikale har mistet hvert femte medlem

OgsĂĄ regeringspartiet De Radikale har mistet medlemmer, sĂĄledes har mere end hvert femte medlem forladt partiet de seneste to ĂĄr. Dermed har De Radikale nu det laveste antal medlemmer siden 2011.

Da de Radikale kom i regering i 2011 havde de 7.800 medlemmer. Det tal steg til 9.100 i 2012, men lige siden har medlemmerne meldt sig ud, og har i dag 7100 medlemmer.Â