Ekspert om EU-tvist: Burde ikke komme bag på politikerne

Det kan ikke komme som en overraskelse, at den danske PSO-ordning bliver kaldt konkurrenceforvridende af EU-Kommissionen - og det burde slet ikke komme bag på regeringen.

Sådan siger professor i miljøret ved Københavns Universitet, Peter Pagh, til tv2.dk:

- Når man laver ordninger, hvor man dels opkræver afgifter og derefter tilbagefører dem, så nogen kan få støtte, så må man nok sige, at der er en mulighed for, at det kan blive opfattet som statsstøtte af EU-Kommissionen, siger Peter Pagh.

Ifølge EU-kommissionen strider dele af den danske PSO-ordning mod EU-traktaten. Det skyldes, at den danske stat pålægger udenlandsk produceret el samme afgifter som dansk produceret el. Problemet opstår, fordi indtægterne fra afgiften finansierer tilskud til vedvarende energi, men kun for danske el-producenter – og det gør ifølge EU-Kommissionen ordningen konkurrenceforvridende.

Peter Pagh fremhæver, at den danske regering helt kunne have undgået, at den danske ordning blev en sag for EU-Kommissionen ved at have anmeldt den til embedsværket i Bruxelles, inden ordningen trådte i kraft.

- I forhold til statsstøtte er der altid en vis usikkerhed. Når man taler om store økonomiske ordninger, er det derfor klogt at få det anmeldt i EU-systemet først. Det er den fornuftige løsning, siger han.

Han mener samtidig, at den ansvarlige styrelse i Danmark – Energistyrelsen – har håndteret sagen uprofessionelt:

- Jeg mener, at man må søge måder at løse problemet på, når der er en uvished - og især når den er så betydelig, og når det har så store konsekvenser, hvis man tager fejl, siger Peter Pagh.

Milliard-lempelse kan blive udskudt på ubestemt tid

Klima- og Energiministeriet oplyser til TV 2, at den planlagte lempelse af PSO-afgiften på 13,2 mia. kr. på grund af tvisten med EU-Kommissionen kan ende med at blive udskudt på ubestemt tid.

Afgiftslettelsen er en del af vækstplanen fra juni måned mellem regeringen og Venstre, og den skulle være trådt i kraft ved årsskiftet. Men det er ikke muligt at ændre på PSO-ordningen så længe konflikten med EU er uafklaret - og dermed kan afgiftslettelsen altså heller ikke træde i kraft.

Mens finansminister Bjarne Corydon er fortrøstningsfuld i forhold til at finde en løsning med EU-Kommissionen inden årsskiftet, er Peter Pagh af en anden opfattelse:

- Det vil være overraskende, hvis der i denne sag kan findes en løsning inden 1. januar 2015, da sagen er ganske kompliceret, siger han til tv2.dk.

- Kommissionen har en god sag

Ifølge Peter Pagh er EU-Kommissionens mest vidtgående konsekvens af ulovlig statsstøtte, at al modtaget statsstøtte til vedvarende energi skal betales tilbage. Men hvor sagen ender, er endnu ganske usikkert, påpeger Peter Pagh.

- Men hvis man ser på praksis, så har kommissionen en god sag. Hvis det er statsstøtte, skulle det være blevet anmeldt.

Den danske PSO-ordning trådte i kraft i dens nuværende form i 2005.

PSO-afgiften følger prisen på el

  • PSO-afgiften (Public Service Obligations-afgiften) blev indført 1998 som en ekstra afgift på elregningen i forbindelse med en aftale om liberalisering af energimarkederne
  • PSO-afgiften har haft sin nuværende udformning siden 2005.
  • Afgiften bliver opkrævet på både udenlandsk og dansk produceret el
  • Indtægterne fra afgiften bliver givet som et statsligt tilskud til danske producenter af vedvarende energi
  • De vedvarende energiproducenter såsom sol- og vindenergi modtager derfor et statsligt tilskud, der finansieres igennem PSO-afgiften
  • PSO'ens størrelse afhænger af prisen på el. Når elprisen falder 2 øre, stiger afgiften 1 øre. Når elprisen stiger 2 øre, falder PSO'en 1 øre
  • Venstre og regeringen indgik den 17. juni 2014 en rammeaftale som led i forhandlingerne om den kommende vækstpakke. Aftalen betyder en lempelse af PSO-afgiften på 13,2 mia. kr. fra 1. januar 2015 frem mod 2020