Opgørelse: S bløder medlemmer, og DF har vokseværk

Hele 6.015 medlemmer af Socialdemokraterne har taget flugten siden 2011, det viser de seneste medlemstal fra partiet.

I den seneste opgørelse har partiet blot 39.345 medlemmer sammenlignet med 45.360 ved sidste valg.

Generelt kan der være mange årsager til, at medlemmerne forlader sit parti, men når det er i så store tal, som man ser hos Socialdemokraterne, så kan det kun være et udtryk for, at medlemmerne ikke er tilfredse med politikken, forklarer Helene Helboe Pedersen, der er forsker og lektor ved Aarhus Universitet.

Det er dog svært at gætte på, hvor de tidligere medlemmer går hen.

- Nogle af dem bliver nok bare uden partimedlemsskab, som langt de fleste danskere jo er. Andre kan vælge stadig at være aktive i partipolitik og så melde sig ind i et andet parti, siger hun til TV 2 og tilføjer:

- Konsekvensen er, at man mister gode folk, der kan gå rundt og overbevise folk om, at det er det rigtige parti at stemme på, og som kan hjælpe med kampagneaktiviteter, og samtidig er det jo trofaste vælgere, så selvfølgelig skal de bekymre sig hos Socialdemokraterne. 

DF vokser og vokser

Mens Helle Thorning og Socialdemokraterne oplever medlemsflugt, så vokser mængden af aktive DF’ere. I samme periode har partiet nemlig fået 4.487 nye medlemmer, så de nu ligger på næsten 15.000.

Ifølge Helene Helboe Pedersen ser man traditionelt en sammenhæng mellem succes i meningsmålingerne og antallet af medlemmer.

- Når det går godt i meningsmålingerne, så er der også borgere og vælgere, der har lyst til at gøre noget ekstra for at støtte op om det parti, de foretrækker. En mulighed er at melde sig ind i partiet, og det er et udtryk for den generelle tendens, vi ser  hos Dansk Folkeparti, siger hun.

Om der er en sammenhæng mellem flugten fra Socialdemokraterne og væksten hos Dansk Folkeparti er dog svært at sige.

- Altså der har jo været en vandring af vælgere fra Socialdemokraterne til Dansk Folkeparti, men om medlemmerne skifter fra den ene dag til den anden er sværere at sige, og det vil nok også kræve mere for medlemmerne.

Af dem, der melder sig ind hos Dansk Folkepart er der en overvægt af mænd, og især de ældre af slagsen, men medlemmerne er en bred skare.

- En af de ting, der kendetegner dansk folkeparti, det er, at højtuddannede ikke helt er overrepræsenterede, som vi ser i de andre partier – fra den brede danske befolkning gælder det at der generelt er lidt flere mænd, lidt flere ældre og lidt flere med en lang uddannelse. Så det er en bred skare, der melder sig ind i dansk folkeparti, siger Helene Helboe Pedersen.

Udvikling i medlemstal

2011

Socialdemokraterne: 45.360 Dansk Folkeparti: 10.230

2012

Socialdemokraterne: 44.763 Dansk Folkeparti: 10.684

2013

Socialdemokraterne: 42.200 Dansk Folkeparti: 12.064

2014

Socialdemokraterne: 39.345 Dansk Folkeparti: 14.717               

I alt:

Socialdemokraterne: Fald på 6.015 medlemmer siden 2011 Dansk Folkeparti: Stigning på 4.487 medlemmer siden 2011