Langballe: Vanskeligt at danne regering i Sverige

Der venter den nye svenske statsminister, socialdemokraten Stefan Löfven, en svær opgave med at danne regering.

Det står klart efter at optællingen af stemmerne fra søndagens valg, der viser, at hverken rød eller blå blok kan mønstre et flertal i Rigsdagen.

Den røde blok med socialdemokraterne fik 43,8 procent af stemmerne, mens den blå blok med Moderaterne og den afgående statsminister Frederik Reinfeldt fik 39,3 procent af stemmerne.

Samtidig kommer det indvandrekritiske parti Sverigesdemokraterne ind som det tredje største med 12,9 procent af stemmerne. Det er mere end dobbelt så mange stemmer, end partiet fik i 2010.

Borgerlige Sverige er smadret

Stefan Löfven sagde i sin tale i går aftes, efter at valgresultatet stod klart, at han under ingen omstændigheder vil samarbejde med Sverigesdemokraterne.

Derfor venter der nu den nye svenske statsminister en meget svær opgave med at få dannet en regering, vurderer TV 2s politiske redaktør Anders Langballe.

- Han skal i gang med nogle usandsynlige vanskelige regeringsforhandlinger. Det er ikke nogen nem rigsdag at manøvrere igennem. Han vil uden tvivl og føre drøftelser med de borgerlige partier, i det omfang, som det nu er muligt, og det er det formegentlig, for det borgerlige Sverige er smadret efter den her valgkamp, siger Anders Langballe.

Svært at komme uden om Sverigesdemokraterne

Den svære situation efter valget vil trække forhandlinger om en ny regering ud, vurderer han.

- Jeg tror ikke, at Stefan Löfven i den nærmeste fremtid bliver klar til at melde ud, hvad der skal ske, og med hvem han vil danne regering, siger Anders Langballe.

Valgets helt store højdespringer og ”det sorte får” i svensk politik, Sverigesdemokraterne, har været valgets store samtaleemne, og det bliver svært for Stefan Löfven at komme uden om partiet.

Også den tidligere statsminister Frederik Reinfeldt lagde stor afstand til Sverigesdemokraterne, men alligevel var partiet med til at bære en stor del af den tidligere borgerlige regerings politik igennem. Det kan meget vel også blive situationen for en ny svensk regering, vurderer Anders Langballe

- Flere gange har det været Sverigesdemokraterne, der har løftet regeringens politik igennem Rigsdagen, men det er aldrig sket – så hvidt vides – med forudgående drøftelser. Reinfeldt har adskillige gane lagt sin politik i Rigsdagen, uden overhovedet at veksle et ord med Sverigesdemokraterne, og så har det været op til dem, at om det skulle bæres igennem. Det kan ikke udelukkes, at det skulle blive sådan i fremtiden også, siger Anders Langballe.

Rød blok er kompliceret

Den blå blok i Sverige har haft en klar politik med næsten 200 konkrete forslag, men den Rødgrønne alliance med Socialdemokraterne og Miljøpartiet har været mere splittede og de har ikke haft et fælles valgprogram.

- Det er ikke kun hvilke partier Stefan Löfven vil tage med i regering, der er usikkerhed om, det er også den konkrete politik. De regeringsforhandlinger, der går i gang nu, kan meget vel trække ud i flere uger, siger Anders Langballe.

Han fortæller samtidig, at den blå blok står overfor store udfordringer, fordi der ikke er en oplagt leder til at efterfølge den afgående statsminister Frederik Reinfeldt.

- Svensk politik er kastet op i luften, og meget spændende vil kunne ske de næste måneder, siger Anders Langballe.

Venstrefløjen tilbageerobrer magten i Sverige

Socialdemokraterna i Sverige skal regere uden at have flertal bag sig, viser resultaterne fra riksdagsvalget.

Herunder ses det endelige resultat ved riksdagsvalget i Sverige, efter at samtlige 5837 kredse er talt op.

Spærregrænsen i Sverige er på fire procent, og der skal i alt fordeles 349 pladser i Riksdagen. (Resultaterne fra valget i 2010 står i parentes.)

Socialdemokraterna (S): 31,2 procent, 113 mandater (30,7 procent, 112 mandater)

Moderaterna (M): 23,2 procent, 84 mandater (30,0 procent, 107 mandater)

Sverigedemokraterna (SD): 12,9 procent, 49 mandater (5,7 procent, 20 mandater)

Miljöpartiet (MP): 6,8 procent, 24 mandater (7,2 procent, 25 mandater)

Centerpartiet (C): 6,1 procent, 22 mandater (6,6 procent, 23 mandater)

Vänsterpartiet (V): 5,7 procent, 21 mandater (5,6 procent, 19 mandater)

Folkpartiet (FP): 5,4 procent, 19 mandater (7,1 procent, 24 mandater)

Kristdemokraterna (KD): 4,6 procent, 17 mandater (5,6 procent, 19 mandater)

Feministiskt initiativ (FI): 3,1 procent, 0 mandater (0,4 procent, 0 mandater)

Øvrige partier: 0,9 procent

Det giver følgende fordeling mellem de to blokke i svensk politik:

De rødgrønne (S+V+MP): 43,8 procent, 158 mandater (43,7 procent, 156 mandater)

Alliansen (M+C+FP+KD): 39,3 procent, 142 mandater (49,3 procent, 173 mandater)

Valgdeltagelse: 83,3 procent (+1,2 procent)

Kilde: Valmyndigheten, TT og NTB.