Valg i Sverige: Statsminister Reinfeldt kæmper til det sidste

På trods af at den svenske statsminister - Moderaternes Fredrik Reinfeldt - ser ud til at tabe kampen om regeringsmagten i Sverige, har han endnu ikke kastet håndklædet i ringen. Tværtimod kæmper han for at få flest mulige stemmer, inden det sidste valgsted lukker i Sverige kl. 20 i aften.

Det fortæller TV 2’s politiske redaktør, Anders Langballe, der følger det svenske valg hinsidan i dag.

- Nu er slutspurten sat ind. Reinfeldt har gang i valgkampen hele dagen – han er på gader og stræder og i de svenske medier for at give det den sidste skalle. Valgkampen er derfor ikke slut, men meget tyder alligevel på, at det bliver et regeringsskifte i Sverige.

De to statsministerkandidater – Socialdemokraternes Stefan Löfven og den siddende borgerlige statsminister Fredrik Reinfeldt – deltog i en debat på svensk tv i går aftes. En debat, der forløb meget anderledes end vi er vant til at se i Danmark, fortæller Anders Langballe:

- Debatten blev afholdt i en god stemning. Det er tydeligt, at de to kandidater har stor gensidig respekt - to politikere, der kan godt sammen. De understregede flere gange under debatten, at de havde arbejdet sammen om centrale emner, og tonen var langt fra den man oplever i den hjemlige debat, når Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen mødes.

Valgstederne i Sverige lukker kl. 20, og derefter komme de første exitpolls fra de forskellige svenske medier:

- De giver den første strømpil for, hvilken retning det går i. Forventningen er, at når vi nærmer os kl. 23, så har man noget, der er så godt som et sikkert resultat, siger Anders Langballe.

Valgets mest fremgangsrige parti ser fortsat ud til at blive Sverigesdemokraterne, som fordobler sin tilslutning fra 5 til 10 procent.

Omkring 7,3 millioner svenskere har lov at stemme. Ud over at skulle vælge en ny regering skal svenskerne også stemme til kommunalvalg søndag.