Sveriges statsminister træder tilbage efter valglussing

Sveriges nuværende statsminister Fredrik Reinfeldt træder tilbage som partiformand for Moderaterne efter et svigende valgnederlag søndag. Han indgiver sin afsked mandag, oplyser han selv i sin tale til Moderaternes valgfest i Stockholm, efter det står klart, at partiet går omkring 6,9 procentpoint tilbage fra det seneste valg - og kan komme til at stå ved siden af det udskældte parti Sverigedemokraterne i Riksdagen. Et parti, han ikke vil samarbejde med.

- Det har været en fantastisk rejse for mig, startede Fredrik Reinfeldt med at sige, da han trådte op på talerstolen under store klapsalver i salen.

Men sekunderne efter blev der helt stille, da han fortalte, at det næste valg vil være uden hans deltagelse.

- Valgkampen er overstået, det svenske folk har taget deres beslutning. De rød-grønne har nu flere medlemmer end Alliancen. Derfor vil jeg i morgen indsende min opsigelse, lød det fra Fredrik Reinfeldt.

Han overdrager formandsskabet i partiet til foråret.

- Jeg er stolt af, at jeg kæmpede for mine værdier. Det har været en fantastisk tid i svensk politik. Jeg er virkelig stolt af de mennesker, der er i Moderaterne. Vi er som en stor familie, sagde han.

Ifølge de seneste prognoser fra SVT, står Moderaterne til at gå 6,9 procentpoint tilbage fra valget i 2010. De står derfor til at få 23,2 procent af stemmerne ved dette valg. Den borgerlige regering, Alliancen, mister derfor statsministerprosten, som efter alt at dømme går til Socialdemokraternas leder, Stefan Löfven.

Sverigedemokraterna blev valgets helt store vinder. De er ifølge prognoserne gået 7,4 procentpoint frem til 13,0 procent af stemmerne ved valget. Hverken oppositionen eller regeringen har planer om at arbejde sammen med det udskældte parti, som senest har været indblandet i en racismeskandale. 

Opdateres...