Integrationspolitik har slået fejl: Udgifter til indvandrere stiger

Siden starten på den økonomiske krise i 2008 er antallet af ikke-vestlige indvandrere på overførselsindkomster steget med 35 procent, skriver ugebrevet Mandag Morgen i morgen mandag.

I perioden er antallet af indvandrere og efterkommere på blandt andet dagpenge, kontanthjælp og førtidspension steget årligt, og i 2013 nåede det knap 100.000 personer, viser en ny analyse, som analysevirksomheden LG Insight har lavet for ugebrevet.

Det får nu økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) til at erkende, at dele af integrationspolitikken har slået fejl.

- Jeg er bange for, at vi i en periode ikke har mødt nyankomne med den forventning og de krav, som møder alle danskere. Nemlig at hvis man studerer og får SU, skal man altså passe sine bøger, hvis man får kontanthjælp eller dagpenge, så skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De krav og forventninger skal man mødes med fra dag 1. For det er forudsætningen for, at vores samfund hænger sammen, siger han til TV 2.

Der er, ifølge ugebrevet Mandag Morgen, flere årsager til, at udviklingen er gået den forkerte vej. Dels er befolkningstallet steget. Antallet af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande i den erhvervsaktive alder er steget med godt 20 procent siden 2008.

Andre årsager er den økonomiske krise og en stigende konkurrence om jobbene fra nye grupper af indvandrere som polakker og rumænere. Herudover nævner ugebrevet, at regeringens afskaffelse af de såkaldte fattigdomsydelser som starthjælp, introduktionsydelse og kontanthjælpsloft også har bidraget til problemet.

Direktør i Foreningen Nydansker, Torben Møller-Hansen, mener, at der er brug for en langt mere fokuseret indsats, specielt i kommunerne, for at få flere indvandrere og efterkommere ind på arbejdsmarkedet.

- Barriererne er vokset siden 2008. Hvis denne gruppe skal hægtes på et økonomisk opsving, kræver det en fokuseret indsats over de næste par år, så folk ikke opgiver at komme ind på arbejdsmarkedet og i stedet ender på en førtidspension, siger han til Ugebrevet Mandag Morgen.