Overblik: Her er politikerne i Sveriges valgskandale

Søndag går skal vores svenske naboer stemme til det til det svenske kommunal-, amts- og rigsdagsvalg.

Men i ugerne op til valget er svensk politik blevet ramt af en kæmpe racismeskandale, hvor fremtrædende medlemmer af det indvandrer-kritiske parti Sverigedemokraterna er blevet afsløret i at stå bag racistiske udtalelser og handlinger.  

Bag afsløringerne står de to svenske aviser Aftonbladet og Expressen. Tv2.dk har på baggrund af avisernes afsløringer samlet en oversigt over de i alt 17 Sverigedemokrater. Flere af dem har efter afsløringerne trukket deres kandidatur. Se listen herunder.

Sverigedemokraterna står i de svenske meningsmålinger til at få omkring ti procent af stemmerne ved valget søndag.

Håkan Malmgren, 57, kandidat til amtsrådet i Tomelilla

Fremtrædende kandidat i den sydsvenske kommune Tomelilla. Har under falsk identitet på en hjemmeside "joket" med at en moske skal brænde op. Desuden har han gentagne gange angrebet romaerne, som han blandt andet sammenligner med stjælende ravne. Han oplyser selv til Expressen, at hans email er blevet hacket.

Magnus Svensson, 45, kandidat til byrådet i Oskarshamn

Er blevet afsløret i at have skrevet over hundrede kommentarer på hadefulde hjemmeside. Der beskriver han blandt andet tyrkere som "falske og modbydelige", og han fortæller, hvordan han plejer at lægge svineører blandt i halalkødet i supermarkedet. Han benægter at have skrevet de racistiske bemærkninger.

Ulf Hakansson, 72 år, kandidat til byrådet i Kristianstad

Har skrevet over hundrede kommentarer på hadefulde hjemmesider, særligt rettet mod muslimer. Han skriver blandt andet, at hele bundtet skulle smides ud af landet og sammenligner muslimer med skadedyr. - De er ligesom en sværm af græshopper. Når landet er ødelagt, flytter de til et andet land og plyndrer videre. Han afviser at kende til kommentarerne og siger, han må være blevet hacket.

Sture Johannesson, 68, kandidat til byrådet i Lititz

På de hadefulde hjemmesider kalder han asylansøgere og indvandrere for forbandede parasitter, udskud, skadedyr og ydmyge væsner fra MENA-lande (Mellemøsten og Nordafrika). - Myggene bliver garanteret syge af deres blod. Skrid hjem til palmehytten, har han blandt andet skrevet. Han vil ikke kommentere på afsløringerne.

Nils Jungenäs, 37, kandidat til byrådet i Solna

Er blevet afsløret i at stå bag over 1300 kommentarer på to hadhjemmesider. Der skriver han om forbandede aber, om at grille svinekød over en brændende koran, og sammenligner muslimer med handicappede. Han erkender at have skrevet kommentarerne, som han ikke ser noget problem i.

Bjørn Löfvenius, 66 år, kandidat til byrådet i Borås

Har under et falsk navn skrevet kommentarer, hvor han kalder asylansøgere for parasitter og laver sjov med at ville køre dem over. Hvis de stod foran ham kunne han godt komme til at tage fejl af gaspedalen og bremsen. Afviser at have skrevet kommentarerne.

Ulla-Britt Wenell, 71 år, kandidat til byrådet i Vallentuna

Skriver som anonym kommentarer om, hvorfor det er vigtigt for hende at kunne fortsætte med at bruge ord som negerbolle, at vi i Vesten burde true muslimske fundamentalister med dødsstraf, og at man som bloddonor burde kunne fravælge at donere til kriminelle indvandrere. Bekræfter til Expressen, at hun står bag kommentarerne og står ved sine udtalelser.

Per Klarin, 54 år,kandidat til byrådet i Lerum

Har i anonyme kommentarer sammenlignet indvandrere med skadedyr og "joket" med, at forældreløse flygtningebørn skulle brændes inde. Har efter afsløringerne forladt sine politiske poster og partiet og har ikke flere kommentarer til sagen.

Kristina Nåvall, 46, kandidat til byrådet i Lycksele

Har skrevet en lang række hadefulde og racistiske indlæg på hjemmesider. Her skriver hun blandt andet, at islam er djævelens religion, og at muslimernes fætter-kusine-bryllupper har sat deres præg, så deres hjerner ikke fungerer optimalt. Er blevet smidt ud af partiet og har ingen kommentarer til sagen.

Carl Lundblad, 43 år, kandidat til byrådet i Norrköping

Skriver anonymt på de hadefulde hjemmesider, at det står slemt til med intelligensen og fornuften hos muslimer. Da en radiovært stoppede sit program, skrev Lundblad, at vi nu ”endelig fik en lortesnakkende jøde mindre i æteren”. Er blevet bedt om at trække sit kandidatur, ellers bliver han smidt ud af partiet.Vil ikke kommentere sagen før valget.

Roland Gustavsson, 64, kandidat til byrådet i Vellinge

Under et falsk navn sammenligner han romaer med en kræftsvulst voksende i vores fælles krop og beskriver indvandrere som invaderende fjender til vores kultur. Benægter at have skrevet kommentarerne og siger, han kan være blevet hacket. Partiet har bedt ham trække sit kandidatur, ellers vil han blive smidt ud af partiet.

Christoffer Dulny, 30, kandidat til byrådet i Stockholm

Har anonymt skrevet en lang række hadefulde kommentarer rettet mod indvandrere og romaer. Kalder dem blandt andet manipulerende løgnere uden moral, som bare udnytter systemet, og at nigerianske flygtninge ikke er velkomne i Sverige. Vil ikke udtale sig til Expressen, men siger til SVT, at der var en forkert måde at opføre sig.

Thomas Bengtsson, 47, kandidat til byrådet i Växjö

Under pseudonym har han skrevet over 2500 hadefulde kommentarer rettet mod indvandrere og udlændinge, og gentagne gange opfordrer han til vold og drab. - Jeg hader Islam og hader muslimer de er dovne, voldelig, ubegavet, og de er racister, og tror på deres egen overlegenhed selvom de kun spreder elendighed, har han blandt andet skrevet. Bekræfter over for Expressen at stå bag det pågældende pseudonym.

Åke Möller, kandidat til byrådet i Västervik

Har under pseudonym skrevet, at islam er en sindssyg religion, og at han ønsker at sende alle sigøjnere ud af landet med et forbud mod at vende tilbage, og at Sverige dør under presset fra et stigende antal muslimer. Bekræfter at stå bag kommentarerne og har efter afsløringerne trukket sit kandidatur og trådt tilbage fra poster i partiet.

Januar Selander, 58, kandidat til byrådet i Sundsvall

Har på de hadefulde hjemmesider skrevet en række kommentarer, hvor han blandt andet skriver, at den svenske statsminister Frederik Reinfeldt kan finde på hvad som helst, ”for han har jo afrikansk blod i sig”. Har efter afsløringerne trukket sig fra alle sine opgave i partiet og droppet sit kandidatur.

Catharina Strandqvis, 20, kandidat til byrådet i Halmstad og amtsrådet i Halland

Blev afsløret på billeder, hvor hun støvsuger og drikker øl med et hagekors-bind på venstre arm. Billederne er angiveligt fra 2012 og er oprindeligt offentliggjort på hjemmesiden expo.se. Afviser at kende noget til billederne, og afviser at have gjort det.

Hans-Olof Andersson, 47, kandidat til byrådet i Lund

Formand for partiafdelingen i Lund og med i inderkredsen omkring Sverigedemokraternas partiformand Jimmie Åkesson. Er blevet afsløret i en video fra 2010, hvor han sammen med et nu udelukket partimedlem og to andre medlemmer af partiet i skjul filmer indvandrere og kommer med racistiske kommentarer. Han bekræfter, at det er ham på filmen, men ser ikke noget problem i optagelserne.