DĂ„rligt nyt for Reinfeldt: Sveriges landshold vandt ikke i mandags

PÄ sÞndag gÄr Sverige til valg. Den nuvÊrende opposition har lÊnge haft en solidt forspring, og bruger man de samlede mÄlinger til at forudse valgresultatet, er det stadig den vej pilen peger. Men det kunne mÄske have set bedre ud for den siddende statsminister, Fredrik Reinfeldt. Hvordan det? Hvis Sveriges fodboldlandshold havde vundet over Østrig i mandags.

Det lyder langt ude, men der er faktisk lavet et studium, der viser, at resultaterne af universitetskampe i amerikansk fodbold har en effekt pÄ valgresultater. Vinder det hold lokale hold kort inden valget, fÄr den siddende guvernÞr, senator eller prÊsident omkring 1,61 procentpoint flere stemmer end, hvis kampen er endt uafgjort eller med et nederlag. Effekten er stÊrkest, hvor lokalsamfundet gÄr mere op i fodbold.

I mandags spillede Sverige uafgjort med Østrig. Hvis vi tror pÄ, at det amerikanske resultat gÊlder i Sverige, sÄ havde det vÊret ekstra godt nyt for Reinfeldt, hvis Sverige havde vundet. Det havde ikke bare gjort Sveriges vej til EM nemmere. Det kunne ogsÄ have givet Reinfeldt stemmer.  

Og mÄske er det ikke sÄ langt ude igen. Der er lavet en del studier, der viser, at ens generelle velvÊre pÄvirker, hvordan man evaluerer ting. Er man fx i dÄrligt humÞr, har man en tendens til at overvurdere, hvor ofte man oplever triste begivenheder. Og vÊlgere, der er i godt humÞr pÄ valgdagen, er tilbÞjelige til at vurdere det magthavende parti mere positivt.

Enhver sportsfan kender fÞlelsen, nÄr den eller dem, man holder med, har tabt. Det gÞr ondt. Vejret virker pludseligt lidt koldere, modstandernes fans er vildt irriterende, og Þllen efter kampen smager bare ikke helt ligesÄ godt. FÞlelsen kan vare i dage. Omvendt var i hvert fald den ene af os glad i dagevis, efter AaB vandt mesterskab og pokalturneringen i maj.

Der er mange ting, der pÄvirker, hvem vi stemmer pÄ. En af dem er, at vi spÞrger os selv, hvordan vi har det. Noget forsimplet spÞrger vi mÄske os selv, om vi generelt har det godt? Hvis ja, er det politikerne har gang i mÄske ikke helt tosset. SÄ hvorfor ikke give dem en chance til og stemme pÄ dem, der har magten. Hvis nogle vÊlgere gÞr sig den slags betragtninger, Äbner det en bagdÞr for, at tilsyneladende irrelevante faktorer som fodboldresultater kan pÄvirke valgresultatet. For hvis ens humÞr er pÄvirket af fodboldresultater, og ens stemmeresultat er pÄvirket af ens humÞr, sÄ er der en lem Äben for, at fodboldresultater kan pÄvirke ens stemmevalg.

Forfatterne af det amerikanske studium underbygger dette ved ogsÄ at se pÄ opbakning til prÊsidenten efter basketballkampe. Og her finder de lignende resultater. Hvis ens basketballhold har vundet fornylig, er det mere sandsynligt, at man synes, at prÊsidenten gÞr et godt stykke arbejde.

Universitetsfodbold er en stor ting i USA. Kampe kan have mere end 100.000 tilskuere. Hvis det lokale hold vinder umiddelbart inden valget, har vÊlgerne i lokalomrÄdet det formentlig bedre i dagene efter kampen. Og det giver gevinst for dem, der har magten. Gad vide, om det samme gÊlder for europÊisk fodbold. I sÄ fald skal Reinfeldt vÊre dobbeltÊrgerlig over, at Sverige ikke fik tre point med hjem i mandags.

Hvordan sÄ det ud sidst, vi havde valg herhjemme? Danmark havde lige vundet 2-0 over Norge. MÄske er der et enkelt folketingsmedlem eller to fra Venstre og Konservative (det var dem, der havde magten pÄ det tidspunkt), der skal vÊre lykkelige for det resultat.