Venstre hykler om flygtninge

Vi hører ofte Venstre og Dansk Folkeparti himle op om, at der kommer flygtninge til Danmark. ’Flygtninge skal hjælpes i nærområderne’, siger de. Det er jeg meget enig i. Men så kom Venstres finanslovsudspil: De vil spare begge steder. 2,5 mia. netop på hjælpen i nærområderne: udviklingsbistand og nødhjælp. Og 1 mia. på flygtninge herhjemme.

Det hænger da overhovedet ikke sammen. Tvært imod forekommer det en anelse hyklerisk, at man hverken vil hjælpe flygtninge her i landet – eller hjælpe flygtningene i nærområderne.

Verden er i flammer og der er hårdt brug for vores hjælp. Antallet af flygtninge i verden er over 45 mio. Det største tal i 20 år. Og næsten halvdelen af flygtningene er børn siger Unicef. Mennesker flygter fra de barbariske fundamentalister fra ISIL i Irak, fra krigen i Syrien, fra krig og elendighed i Sydsudan.

De mennesker har hårdt brug for humanitær nødhjælp – i deres nærområde. Og når de forhåbentlig engang får fred, vil der være brug for genopbygning, så de kan se en fremtid for deres familier i deres eget land i stedet for at flygte.

Alligevel mener de borgerlige, at det naturligvis regeringens skyld, at mennesker banker på vores dør for at få beskyttelse – på trods af, at der ikke er ændret et komma i udlændingelovgivningen. Vi har vænnet os til, at Dansk Folkeparti tror, at Danmark er en øde ø, hvor vi kan være ligeglade med hvad der sker i resten af verden.

Men Venstre var da engang et parti med udsyn.

For mig som Socialdemokrat har det altid været en helt grundlæggende værdi, at vi hjælper andre mennesker. Bekæmper ulighed og uretfærdighed. Og beskytter de forfulgte. Fattige og nødstedte – herhjemme og ude i verden. Solidaritet er hjerteblod, og vi skal gøre vores bedste for at bidrage til en mere retfærdig verden.

Når det handler om at anvende militære midler i udlandet, er Venstre til hver en tid parat med krudt og kugler. Men når det handler om at hjælpe nødstedte mennesker og genopbygge deres lande – så sparer Venstre. En meget mærkelig prioritering.