Svenskerne stemmer på søndag: Disse emner afgør valget

Når svenskerne på søndag går til stemmeurnerne for at sætte deres kryds til det svenske riksdagsvalg, vil deres beslutning om, hvor krydset skal sættes, især være afgjort af to emner, der har domineret valgdebatten. Nemlig beskæftigelse og skolen.

Det skriver News Øresund, der er et uafhængigt dansk-svensk nyhedsbureau. Bureauet har fået trukket linjerne op i det svenske, politiske landskab ved hjælp af flere valgforskere. Og der står det klart, at specielt to emner skiller sig ud.

- Beskæftigelsen er altid et af de tre topsager i det svenske valg. Det vil det også være denne gang, det er helt sikkert. Uddannelse er også et af de absolut største topsager. Det skyldes, at de svenske elever klarede sig dårligt i Pisaundersøgelsen. Det har tidligere været en debat. Pisaresulatet var bare endnu en gnist, der satte gang i debatten, siger Malena Rosén Sundström, lektor i statskundskab ved Lunds Universitet, til News Øresund.

Arbejdsløsheden i Sverige er i øjeblikket på 8,7 procent. Spørgsmålet om at skabe nye job og få flere ud på arbejdsmarkedet har derfor fyldt meget. Både hos den borgerlige Alliancen, med den nuværende statsminister Fredrik Reinfeldt i spidsen, og hos oppositionen med Socialdemokraterne, Miljöpartiet og det socialistiske Vänsterpartiet. 

Alle partierne er enig i, at beskæftigelsen skal øges gennem investeringer. Regeringen har lanceret sin såkaldte 'Sverigespakke', som skal øge byggeriet af blandt andet veje, jernbaner og boliger. Samtidig vil de indføre hurtigtog. 

Socialdemoktraterne har budt igen med et lignende løfte. De byder også ind med investeringer - og lover blandt andet et endnu hurtigere hurtigtog. 

Forskellen mellem de to blokke er, at Socialdemokraterne og Vänsterpartiet vil sætte mere ind over for de ansatte inden for pleje- og omsorgsområdet, mens Alliancen i stedet vil fokusere på at sænke arbejdsgiverafgiften for unge. 

Også skoleområdet både samler og deler de to blokke i valgkampen. De svenske elever har de seneste årtier fået dårlige resultater i den internationale Pisa-undersøgelse. Det har fået debatten om hele skolesystemet til at blusse op i Sverige. Samtidig partier vil satse mere på skolen, blandt andet på lærere med bedre arbejdsforhold - særligt for dem, der arbejder i udsatte områder - færre elever i klasserne, og flere penge til fritidshjem og børnehaver. 

Partierne adskiller sig ved, at Alliancen vil indføre karakterer i orden og opførelse, mens Socialdemokraterne vil øge optagelseskravet på læreruddannelserne. Miljöpartiet vil derudover nedsætte en kommission, der skal vurdere de store skolereformer.

Ifølge de seneste meningsmålinger ser det ud til, at de svenske vælgere fravælger deres liberale statsminister Fredrik Reinfeldt og i stedet vender tilbage til en socialdemokratisk ledet regering med Socialdemokraternes partileder Stefan Löfven i spidsen. 

De seneste dage er vælgerne dog begyndt at sive væk fra Stefan Löfven og oppositionen, og det har gjort valget mere lige. Dog ser Socialdemokraterne stadig ud til at trække det længste strå.

Valget bliver afgjort søndag den 14. september.