Minister om Syrien-krigere: Nu behøver vi ikke beviser længere

Regeringen sætter nu med en række initiativer ind over for dem, der rejser – eller har til hensigt at rejse – til Syrien eller Nordirak for kæmpe i den igangværende væbnede konflikt i området.

Passet skal kunne inddrages for danskere, hvis de mistænkes for at være på vej til området for at kæmpe. Og drejer det sig om udlændinge med opholdstilladelse i Danmark, skal den tilladelse tages fra dem, såfremt de rejser til området.

- Hvis man tager passet for en dansker, der gerne vil rejse afsted, kan man altså ikke komme nogle vegne. Og det er det, vi kan gøre for at sørge for at danske statsborgere ikke rejser ud. Når det drejer sig om udlændige, så har vi også en del herboende udlændinge i Danmark, som er rejst ud blandt andet til konfliktområder i Syrien, og der vil vi sige til dem, at tager de afsted, så er de ikke velkomne tilbage, siger Karen Hækkerup.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste er mindst 100 danskere rejst til Syrien for at kæmpe i de seneste år. Og det har efterfølgende vist sig svært at retsforfølge hjemvendte hellige krigere, forklarer justitsministeren.

- Vi har haft et ønske om gerne at have villet føre nogle straffesager, men det har været meget svært, fordi det er utroligt svært at løfte en bevisbyrde om, hvad der sker i et konfliktområde. Der gælder nemlig de samme regler om at man skal kunne løfte en bevisbyrde, som hvis det var foregået i Danmark.

Hvad er så effekten af jeres nye forslag?

- Den er rigtig stor, for det vi gør nu er, at vi ikke længere behøver at skulle løfte nogen bevisbyrde for, hvad folk har lavet når de er afsted. Det er sådan set nok at sige til dem, at er du udlænding og tager du afsted, så fjerner vi dit opholdsgrundlag og du får ikke lov at komme ind igen.