Gør din lillesøster dig mere konservativ?

Din familie betyder noget for, hvad du synes om politik. Hvis dine forældre er venstreorienterede, er der en stor chance for, at du også er det og omvendt. Men der er også andre måder erfaringer fra barndommen påvirker vores politiske tilbøjeligheder.

I et studium udgivet sidste år undersøgte to amerikanske politologer om noget så tilforladeligt, som at have en lillesøster kan påvirke ens politiske ståsted.

De finder, at det har markante effekter. Er man den førstefødte, og er den næste søskende en pige, har man i gennemsnit mere konservative holdninger til politik og kønsroller. Man synes eksempelvis i højere grad, at kvinder skal blive hjemme frem for at arbejde. Men kun hvis man er mand. Er den førstefødte en kvinde, er der ingen forskel i holdninger, uanset hvilket køn den næstefødte har. For mænd er forskellen betragtelig, om end den mindskes gennem livet.

De to forskere undersøger det på en smart måde. Hvis du er den første fødte, og dine forældre valgte at få et barn til, er det så godt som tilfældigt, hvilket køn din yngre søskende har. Det giver, hvad man i samfundsvidenskabelige kredse kalder et naturligt eksperiment. Sammenligner man holdninger mellem mænd med enten en lillesøster eller lillebror, har de været sammenlignelige på alt andet, der skaber vores holdninger. Indtil den næste søskende dukkede op. Den lille forskel har formentlig skabt en kædereaktion af små forskelle, som i sidste ende har resulteret i en forskel i politiske holdninger.

Ved første øjekast kan det måske virke lidt mærkeligt. Hvorfor skulle det dog betyde noget, om man havde en lillesøster eller lillebror? Forklaringen skal måske findes i den måde forældre behandler deres børn på. Er du en mand, og får du en lillesøster, bliver du sikkert lidt mere opmærksom på kønsforskelle, end hvis du får en lillebror. Ligesom jeres forældre måske vil behandle jer forskelligt. Du vil måske i mindre grad blive bedt om at hjælpe til derhjemme, da piger i gennemsnit hjælper mere til i hjemmet, end drenge gør. Noget som forskerne faktisk også finder i det amerikanske studie.

Hvorfor er det vigtigt? Forskere har i mange år forsøgt at afdække, hvad der skaber vores holdninger. Det er klart, at det er et kludetæppe af faktorer, der betyder noget. Vi er også alle unikke, og derfor kommer vi aldrig til at kunne forudse nogen persons holdninger fuldstændig. Heldigvis. Men den offentlige mening er vigtig for, hvor et samfund bevæger sig hen, og hvorfor det er kommet til at se ud, som det gør. Ønsker vi at ændre det, er det altid et godt sted at starte at forstå bare lidt mere af, hvordan individer skaber deres holdninger.

Som altid når man læser denne slags studier, er det vigtigt at huske, at effekterne er gennemsnitsbetragtninger. Der er intet, der forhindrer, at den mest venstreorienterede mand, du kender, har en lillesøster. Men ser man på alle de førstefødte mænd, er der en tendens til, at de er mere konservative. I hvert fald i USA. Nogen burde undersøge, om det samme gælder herhjemme.