SF: Skattepolitik har lidt et knæk under De Radikale

Med udnævnelsen af Benny Engelbrecht (S) som ny skatteminister har der været fem af slagsen siden den nuværende regering overtog magten i 2011. SF har selv bestridt posten tre gange, mens partiet sad i regering, og nu håber SF, at der med den radikale Morten Østergaards afgang som minister kommer en mere rød skattepolitik.

- Det fokus, som der ellers tidligere har været for at bekæmpe skattely og for at komme skattesnyd blandt multinationale virksomheder til livs, har vi stort set ikke hørt noget til det sidste halve år under Morten Østergaard. Det fokus har jeg en optimistisk tro på, at Benny Engelbrecht vil genoptage, siger hun.

Hun siger videre:

- Jeg håber, at vi lidt tydeligere vil se, at det er en socialdemokratisk minister i en socialdemokratisk-ledet regering. For det sidste halve år med Morten Østergaard har der været mange punkter, hvor vi ikke har været enige, siger Lisbeth Bech Poulsen til TV 2.

Lisbeth Bech Poulsen håber samtidig på et tættere samarbejde med den nye skatteminister, end det - ifølge Lisbeth Bech Poulsen - var tilfældet med Morten Østergaard.

Fem forskellige ministre – nu skal der ro på

Lisbeth Bech Poulsen fremhæver samtidig, at Benny Engelbrecht som noget af det første må tage fat på sagen om de forkerte ejendomsvurderinger i Skat. Samtidig skal der generelt ryddes op i Skat, siger hun:

- Der er blevet fyret rigtig mange mennesker, men nu bliver de så genansat midlertidigt, fordi der er en kæmpe klagebunke. Det er ikke holdbart - Skat bliver nødt til at have nogle mere ordnede forhold. Det betyder ikke, at linjen i forhold til det interne arbejde nødvendigvis ændres, for de ledende medarbejdere er de samme, som de hele tiden har været.

Ifølge professor  ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, Jørgen Grønnegaard Christensen, har embedsmændene i lige præcis Skatteministeriet imidlertid også været skiftet ud.

- Med Helle Thorning-Schmidts skattesag blev først departementschefen, Peter Loft, fritaget for tjeneste, derefter fik man ikke bare en ny departementschef, men hele ledelsen i Skatteministeriet blev også skiftet ud. Samtidig skete der yderligere en stor reorganisering, hvor man gik tilbage til den organisation man havde før 2010 – en opdeling med en styrelse og et department, siger Jørgen Grønnegaard Christensen til tv2.dk.

Ifølge flere skatteadvokater har den hyppige ministerudskiftning konsekvenser for hensynet til borgernes retssikkerhed. Professor Jørgen Grønnegaard Christensen fremhæver samtidig, at det svækker ministerens ledelse.

- For den ansvarlige minister på området skal sætte sig ind i sager, som er utroligt indviklede. Hvis man samtidig forudsætter, at der har været problemer, så betyder det også en svækkelse af den politiske ledelseskraft i en overgangsperiode.

Halvdelen af ministrene har ikke arbejdet med området som ordfører

Jørgen Grønnegaard Christensen bliver bakket op af Tim Knudsen, professor i forvaltningsret.

- Udfra et demokratisk synspunkt er det ikke godt, hvis den øverste chef konstant skiftes ud. Samtidig har halvdelen af alle nye ministre ikke arbejdet som f.eks. ordfører for det område, som de bliver minister for, siger Tim Knudsen til tv2.dk.

Det var tilfældet, da Holger K. Nielsen blev skatteminister, og det er tilfældet med Benny Engelbrecht.

Tim Knudsen fremhæver imidlertid, at der i andre ministerier har været langt flere udskiftninger på ministertaburetten, end det er tilfældet i Skatteministeriet. I Transportministeriet har der således været 22 forskellige transportministre på 35 år.

Skatteministeriet skiller sig imidlertid ud på en anden måde - det er det eneste ministerium, hvor der aldrig har været en kvindelig minister.

Sagen om forkerte ejendomsvurderinger

  • Rigsrevisionen udsender i august 2013 en beretning, der afdækker omfattende fejl i Skats offentlige ejendomsvurderinger
  • Rigsrevisionen kritiserer blandt andet, at Skats vurdering af parcelhuse i tre ud af fire tilfælde i 2011 ikke stemmer overens med de priser, husene blev handlet til
  • For 41 procent af de huse, som blev solgt i andet halvår af 2011, var ejendomsvurderingen for høj, mens den var for lav i 34 procent af tilfældene, konkluderede Rigsrevisionen
  • Regeringen suspenderer i september 2013 arbejdet med ejendomsvurderingerne for 2013 og nedsætter i stedet et ekspertudvalg til at udarbejde et helt nyt system
  • I mellemtiden skal 2011-vurderingerne danne grundlag for danskernes boligskat frem til 2015, hvor man så kan få penge tilbage, hvis den nye vurdering viser sig at være lavere end 2011-vurderingen
  • Regeringen sender 18. november 2013 et lovforslag i høring, som forlænger 2011-vurderingen af ejerboliger i 2013 og 2014. Samtidig sænkes den forlængede 2011-vurdering, hvilket kan give boligejerne lidt lavere vurderinger
  • Venstre og De Konservative er skeptiske, men går i forbindelse med aftalen om finansloven med til ikke at blokere regeringens lovforslag ved at stemme nej
  • Torsdag den 11. september 2014 præsenterer ekspertudvalget sit oplæg. Derefter skal skatteministeren samle et politisk flertal bag et nyt vurderingssystem, så de nye vurderinger kan offentliggøres i foråret 2016.