S: Venstre-pĂĄstand er helt og aldeles forkert

Regeringen vil næste år bruge flere ekstra penge på ulandsbistand, end de vil bruge på det danske sundhedsvæsen.

Sådan har anklagen den seneste uge lydt igen og igen fra en række Venstre-folk – heriblandt formand Lars Løkke Rasmussen - efter at regeringen tirsdag fremlagde sit finanslovsudspil.

Men påstanden er ganske enkelt usand, lyder det fra Socialdemokraternes finansordfører Jesper Petersen.

- I bedste fald har Lars Løkke Rasmussen og andre Venstre-folk ikke styr på, hvad de snakker om. I værste fald lyver de helt bevidst, siger han til tv2.dk.

'Ikke særligt ambitiøst'

På dagen hvor regeringen præsenterede sit finanslovsudspil, sagde Lars Løkke Rasmussen eksempelvis i et interview med TV 2 News:

- Regeringen lægger næste år op til at bruge mere ekstra på udviklingsbistand end på de danske sygehuse for eksempel. Det tror jeg nok, jeg ville have gjort anderledes.

Senere i samme interview sagde Løkke:

- Og jeg noterer mig jo, at regeringen lægger op til en meget, meget beskeden udgiftsstigning på sundhedsområdet, som er mindre end den de lægger op til på udviklingsbistanden. Altså, de bruger flere penge ekstra på udviklingsbistand end de i deres finanslovsforslag i dag lægger op til der skal bruges på sundhedsområdet. Det synes jeg jo ikke, er meget ambitiøst.

Et budskab, som Venstres økonomiordfører Jacob Jensen gentog i TV 2 News et par dage efter.

- Man øger faktisk ulandsbistanden mere, end det man lægger op til at ville øge i sundhedssystemet, sagde Jacob Jensen.

Men det er ganske enkelt ikke korrekt, siger socialdemokraternes Jesper Petersen.

- Jeg synes det er helt fair at Venstre vil skære på ulandsbistanden og bruge pengene til at finansiere den ene ting efter den anden, men det, de er ude i her, passer ikke, og det synes jeg ikke en ordentlig måde at debattere på.

’En krone er en krone’

Ulandsbistanden stiger til næste år med 620 millioner kroner – det sker, fordi økonomien vokser, og Danmark vil fastholde niveauet for udviklingsbistand på 0,83 procent af BNI. Korrigeres der for inflationen – altså at priser og lønninger også stiger – er der dog tale om en langt mindre reel stigning, understreger Jesper Petersen.

- Ulandsbistanden hæves reelt med godt 300 millioner i faste priser. Alene i regeringens sundhedsudspil, løftes de reelle udgifter på sundhedsområdet med 500 millioner kroner næste år, siger Jesper Petersen og fremhæver, at med øgede bevillinger – blandt andet som følge af en aftale om styrkelse af psykiatriområdet - løber det samlede løft af sundhedsvæsnet op i ”mellem halvanden og to milliarder kroner”.

- Men det var helt tydeligt at høre, at Løkke og andre Venstrefolk har været helt desperate for at få den her ’one-liner’ ind i TV-klippene de seneste dage. De prøver at skabe indtrykket af, at der stort set ikke sker noget på sundhedsområdet, selvom der faktisk sker et markant løft, siger Jesper Petersen.

Venstres økonomiordfører afviser, at hans og hans partiformands udtalelser er usande.

- En krone er en krone i den her sammenhæng. Og tallet på de godt 600 millioner er altså større end de 500 millioner, regeringen i sundhedsudspillet lægger op til at bruge. Derfor siger vi, som vi gør, siger Jacob Jensen og fortsætter:

- Vi forholder os altsĂĄ til de tal, de fremlægger i deres publikationer. SĂĄ kan de komme med deres mellemregninger bagefter, og det er de velkomne til. Men der stĂĄr i finanslovsudspillet, at der næste ĂĄr vil blive brugt godt 600 millioner mere pĂĄ udviklingsbistanden. Det er selvfølgelig helt reelt, at ville bruge pengene sĂĄdan, vi ønsker bare at bruge de penge pĂĄ at gøre vores sundhedsvæsen endnu bedre.Â