Thorning om EU-post: Jeg ved ikke hvad du snakker om

Statsminister Helle Thorning-Schmidt afviser – igen, igen – at hun er kandidat til posten som EU-præsident.

- Alle kender min holdning til det her spørgsmål. Jeg er ikke kandidat. Jeg er statsminister i Danmark, det har jeg sagt rigtig mange gange. Alle dem, jeg har talt med, kender min holdning til den her sag, lyder det fra den danske statsminister, efter at hun har afsluttet et møde med de øvrige socialdemokratiske stats- og regeringschefer i Paris lørdag formiddag.

Senere lørdag drager hun mod Bruxelles, hvor EU’s 28 stats- og regeringschefer skal forsøge at nå til enighed om, hvem der skal være EU’s nye udenrigsrepræsentant, og den næste formand for Det Europæiske Råd – populært kaldet EU’s præsident.

Og netop enigheden er altafgørende, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Beslutningen skal træffes med konsensus. Det er det Europa har brug for, forklarer hun og fortæller at socialdemokraterne dermed på forhånd ikke har tænkt sig offentligt at pege på en kandidat.

- Vi har valgt, at vi ikke har et navn. Vi er optaget af at tage til Bruxelles og finde den, der er bedst til jobbet. Jeg vil ikke udtale mig om specifikke personers mulighed for at få gennemført politik.

Helle Thorning-Schmidt er igennem længere tid blevet nævnt som værende i spil til posten som EU-præsident. Men de seneste dage er polakken Donald Tusk udråbt som favorit.

Helle Thorning, har du givet op?

- Jeg ved ikke, hvad du snakker om. Jeg er statsminister i Danmark, og det vil jeg gerne fortsætte med at være.

tv2.dk følger spillet om topposterne tæt hele dagen - blandt andet via vores LIVE-blog her.

Her er EU-præsidentens opgaver

Hør Herman Van Rompuys danske talsmand, Preben Aamann, forklare, hvad det egentlig indebærer at besidde en af de mest prestigefyldte poster i den Europæiske Union HER.

I Punktform ser det sĂĄdan ud:

EU-præsidentens opgaver er at:

  • Lede Det Europæiske RĂĄds arbejde med at sætte en generel retning for EU's politikker og prioriteter. Det Europæiske RĂĄd bestĂĄr af EU's 28 stats- og regeringschefer. De mødes omkring fire gange om ĂĄret til topmøder. Det Europæiske RĂĄd mĂĄ ikke vedtage lovgivning.
  • Sikre, at Det Europæiske RĂĄds arbejde bliver ordentlig forberedt, og at der er kontinuitet i det. Det skal vedkommende gøre i samarbejde med formanden for EU-Kommissionen (og pĂĄ grundlag af arbejdet i RĂĄdet for Almindelige Anliggender).
  • Bestræbe sig pĂĄ at fremme sammenhold og konsensus blandt EU-landenes chefer i Det Europæiske RĂĄd.
  • Efter hvert topmøde besøge EU-Parlamentet for at forelægge medlemmerne en rapport om, hvad de kom frem til pĂĄ mødet.
  • Være unionens ansigt udadtil pĂĄ de omrĂĄder, som hører under den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik - men dog uden, at det gĂĄr ind over beføjelserne for EU's udenrigschef.

Historien bag titlen:

  • Belgiske Herman Van Rompuy er EU's første EU-præsident. Han blev valgt af EU's stats- og regeringschefer i november 2009 og tiltrĂĄdte, da Lissabontraktaten trĂĄdte i kraft 1. december 2009.
  • I udgangspunktet har EU-præsidenten jobbet to et halvt ĂĄr med mulighed for at blive forlænget en gang med to et halvt ĂĄr. Det blev Herman Van Rompuy.
  • EU-præsidenten mĂĄ ikke have et job i sit eget land, mens han eller hun varetager jobbet i Bruxelles.