Britisk avis: Thorning er ude af EU-kabalen

Statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) chancer for at blive formand for Det Europæiske Råd, i daglig tale EU's præsident, ser ud til at have lidt et tilbageslag.

Tirsdag skriver den normalt velinformerede britiske avis The Guardian, at Storbritanniens premierminister David Cameron støtter Polens premierminister Donald Tusk som EU's kommende præsident. Dermed kommer man også flere østeuropæiske EU-lande i møde, der til det sidste ekstraordinære topmøde i juli var utilfredse med, at der ikke var kandidater fra Østeuropa i spil til de to EU-topposter.

På lørdag skal EU's stats- og regeringschefer atter mødes for at få lagt de sidste brikker i en stor kabale om de europæiske topposter, der skal genbesættes til efteråret. Endnu er intet dog lagt fast, og samtlige lande har deres egen holdning til en ny EU-præsident.

Avis: Cameron har talt med Tusk

Forholdet mellem Storbritannien og Polen har ellers været nedadgående det seneste års tid, efter at Cameron har sagt, at det var en stor fejltagelse at åbne EU's grænser til Polen og andre lande for 10 år siden, da en række østlande blev optaget i EU.

Siden er hundredtusindvis af østeuropæere kommet til Storbritannien i håbet om at finde arbejde.

Cameron mener dog, at den borgerlige Tusk kan afbalancere den konservative kommissionsformand, Jean Claude-Junckers, ønsker om et føderalt EU.

Ifølge The Guardian talte Cameron i telefon med Tusk mandag morgen, hvor de begge lagde vægt på, at fremtiden for EU bør indeholde en reformkurs, der skal sende mere magt tilbage til medlemslandene.

Det tyske medie Spiegel Online skrev mandag aften, at de socialistiske ledere er klar til at opgive den danske statsminister som EU's kommende præsident.

Det sker angiveligt, fordi Italien og Frankrig er imod EU's sparekurs, som den tyske forbundskansler, Angela Merkel, står i spidsen for.

I stedet for en kvinde på posten som EU-præsdient, vil Italien og Frankrig angiveligt give posten som EU's udenrigschef til den italienske udenrigsminister Federica Mogherini og økonomiposten i kommissionen til den tidligere franske finansminister Pierre Moscovici. Det var ellers Federica Mogherini, der tilsyneladende var skyld i, at topmødet i juli kuldsejlede, da bl.a. flere østeuropæiske EU-lande ikke mente, at hendes kurs over for Rusland er hård nok.

Spekulationerne svirrer dermed fortsat, men tidligere på sommeren var Thorning et varmt navn på rygtebørsen i de europæiske hovedstæder, når der blev gættet på, hvem der skulle afløse belgieren Herman Van Rompuy som EU-præsident, når hans mandat udløber sidst i november.