Tysk EU-politiker: Thorning brandvarm brik til EU-toppost

Når alle EU’s 28 stats- og regeringschefer på lørdag igen skal gøre et forsøg på at finde EU’s næste udenrigschef og formand for Det Europæiske Råd, er den danske statsminister fortsat en brandvarm brik i det store puslespil.

I hvert fald hvis man skal tro den erfarne tyske og konservative EU-parlamentariker, Elmar Brok, der er formand for EU-Parlamentets udenrigsudvalg. Han siger således til det tyske nyhedsbureau DPA, at Helle Thorning-Schmidt kan være den brik, der skal til for at få lagt kabalen om EU’s nye udenrigschef.

Det var især valget af afløseren for Catherine Ashton som EU’s nye udenrigschef, der spændte ben for, at stats- og regeringscheferne ved et ekstraordinært topmøde i juli kunne blive enige om at få de sidste brikker i det store puslespil til at gå op. Det skyldtes de østeuropæiske EU-landes modstand mod den italienske kandidat, Federica Mogherini, da hun ifølge landene ikke fører en hård nok linje overfor Rusland.

Samtidig kritiserede landene, at man end ikke havde overvejet en kandidat fra et af de østeuropæiske EU-lande til en af de to ledige EU-topposter.

Siden det sidste topmøde i juli er den bulgarske kommissær for internationalt samarbejde, humanitær bistand og krisestyring, Kristalina Georgieva, blevet det mest sandsynlige bud på en borgerlig EU-udenrigschef.

Fransk medie: Topposter går til to kvinder

Også det franske erhvervsmedie Les Echos skrev i sidste uge, at puslespillet tilsyneladende er lagt med den danske statsminister som den sidste og afgørende brik.

Ifølge avisen har EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, valgt at lade de tunge poster i kommissionen gå til mænd fra EU's store lande. For at de mindre EU-nationer skal kunne sluge den pille, vil Juncker give posten som EU-udenrigschef til en bulgarsk kvinde, Kristalina Georgieva, og posten som EU-præsident til en dansk kvinde - Helle Thorning-Schmidt.

Op til topmødet i juli var Helle Thorning-Schmidt på alles læber i forbindelse med posten som EU-præsident. Den danske statsminister har gentagne gange afvist, at hun er kandidat til posten.

Regeringscheferne fra EU's medlemslande mødes 30. august for at diskutere fordelingen af topjob i EU. I oktober skal Kommissionen være klar til at blive godkendt af EU-Parlamentet, før de tager deres nye pladser 1. november.

EU's topposter

De tre topposter i EU-systemet skal alle besættes med nye navne i løbet af efteråret.

EU's kommissionsformand Jose Manuel Barosso, EU's rådspræsident Herman van Rompuy og EU's udenrigschef Catherine Ashton stopper alle i år.

Posten som formand for EU-Kommissionen er udpeget: Jean-Claude Juncker.

Når de sidste to topposter skal besættes, skal der tages en række hensyn. Små lande og store lande skal tilgodeses. Østeuropa skal have en repræsentant. Det samme skal lande udenfor euro-zonen. Der skal være mindst en kvinde blandt de tre. Og endelig skal posterne fordeles politisk, så de store politiske grupperinger - borgerlige og socialdemokrater - bliver tilgodeset.