Enhedslisten til regeringen: Det er sidste chance inden valget

- Når man giver skattelettelser i toppen, og samtidigt laver nogle reformer, der på brutal vis meget præcist rammer de mennesker i vores samfund, der i forvejen har mindst, så stiger uligheden.

- Hvis denne regering vil genvælges, så må den føre en politik der ligger tættere på deres valggrundlag. Vi siger: Lad os hjælpe jer med at leve op til de løfter I gav om at mindske uligheden i samfundet.

Sådan forklarer Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, at Enhedslisten nu spiller ud med et omfattende katalog af forslag til at mindske uligheden i samfundet.

Udspillet, der bliver præsenteret i sin fulde ordlyd på partiets sommergruppemøde senere fredag, er fra Enhedslistens side ment som et forhandlingsoplæg til regeringen ved de kommende finanslovsforhandlinger.

- Det er den sidste finanslov før et valg. Så det er sidste chance for denne regering. Det er på tide vi gør noget for dem, der er blevet ramt meget, meget hårdt. For eksempel de 40.000 mennesker, der er faldet ud af dagpengesystemet. Enhver ansvarlig politiker bør reagere, når man tager så grundligt fejl, som man har gjort her, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Enhedslisten præsenterer hele kataloget af forslag til at mindske uligheden i samfundet på et pressemøde fredag eftermiddag, umiddelbart efter partiets sommergruppemøde.

TV 2 NEWS sender direkte fra pressemødet fra klokken 13:15

Det foreslår Enhedslisten:

Enhedslistens forslag til bekæmpelse af uligheden i samfundet indeholder en række forslag, der skal stoppe en udvikling, som partiet finder "bekymrende". Nemlig at uligheden i det danske samfund langsomt øges.

Nogle af partiets forslag før efterårets finanslovsforhandlinger er:

Dagpengereformen skal annulleres

Optjeningsperioden skal være  kortere. Enhedslisten foreslår, at man skal kunne genoptjene retten til dagpenge igen ved at arbejde i tre måneder.

Økonomisk løft til de fattigste grupper

Enhedslisten vil blandt andet øge kontanthjælpen til unge arbejdsløse og fjerne den gensidige forsørgerpligt mellem kontanthjælpsmodtagere og deres samlevere.

Øget skat på høje indkomster og formuer

Kapitalindkomster skal beskattes hårdere, og skatten skal op på høje indkomster og formuer. Partiet har tidligere sagt, at der kan hentes 10 milliarder ekstra i beskatning af de allerrigeste

Indsats mod ulighed på boligmarkedet

Enhedslisten vil give kommunerne mulighed for at reservere byggegrunde til almennyttigt boligbyggeri og sælge dem under markedsværdi til dette formål. Det skal sikre, at der også bliver bygget billige boliger i byerne