Enhedslisten i konflikt med sig selv om Irak-mission

BAGGRUND: - Det udgør altid et problem for Enhedslisten at deltage i krigsaktiviteter.

Døren til Udenrigspolitisk Nævn går op, og Enhedslistens Christian Juhl kommer ud og blotter for åben skærm et dilemma for det succesfulde venstrefløjsparti.

Normalt er det altid regeringens privilegium at berette til journalisterne, hvad nævnet er blevet orienteret om.

Men i går tog udenrigsordfører Juhl til ikke udelt begejstring i sit parti forskud på pressebriefingen ved at erklære, at Enhedslisten ikke uden videre kunne sige ja til en dansk indsats i Irak uden at spørge hovedbestyrelsen til råds på et allerede fastlagt møde søndag.

Juhl var betænkelig ved missions udvikling fra humanitær mission til pludselig at involvere våbentransport i kampen mod de islamiske krigere fra IS, lod han forstå.

Da udenrigsminister Lidegaard (R)og forsvarsminister Wammen (S) kort tid efter havde skitseret missionens indhold kom Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen ud med en for det trænede øje mere positiv reaktion på den forestående mission; partiet så frem til at se det endelige beslutningsforslag før Folketinget onsdag skal stemme Hercules-flyet på vingerne.

Samme Villumsen havde selvsamme dag indrykket et debatindlæg mod regeringen i dagbladet Politiken.

- Danmark har svigtet kurderne i kampen mod Islamisk Stats ekstremister, hed det i indlægget.

En position som naturligt besværliggør et nej til at hjælpe kurderne med militært isenkram i den eskalerede konflikt.

Diskrepansen i partiet åbenbarer Enhedslistens kvaler med den herskende udenrigspolitiske aktivisme.

Internt i partiet er flere i den daglige ledelse samt chefstrateg Pelle Dragsted, finansordfører Frank Aaen og forsvarsordfører Villumsen positive – mens Christian Juhl og flere medlemmer af både gruppen og hovedbestyrelsen er mere kritiske.

Og skulle listens medlemmer være i tvivl om hvad kuglestøber Pelle Dragsted mener om at forsyne kurderne med våben, kunne de med fordel læse hans blog på venstrefløjsavisen Modkraft.

- At sende flere våben til en region præget af væbnet konflikt er altid problematisk. Men situationen er bare den, at kurderne lige nu kæmper en ulige kamp mod et IS som er finansieret af fra Saudiarabien og golfstaterne.

For venstrefløjen i Enhedslisten skræmmer sporene fra Libyen-krigen. Her tog Enhedslisten det historiske skridt at bryde med pacifismen og støtte det historisk brede mandat til det danske bombetogt mod Ghaddafis styrker og et truende folkemord. For 10 dage og et internt slagsmål senere at få kolde fødder og trække støtten. En smertelig erfaring, som satte gang i en større intern proces omkring partiets fremtidige deltagelse i missioner af militært tilsnit. 

Dilemmaet forstærkes af, at hovedbestyrelsen skal tage stilling til missionen søndag, mens det endelige beslutningsforslag først fremlægges af regeringen mandag.

Partiet skal derfor – som flere kilder formulerer det - give klart mandat på uklar grund.