Fagboss flirter med DF: En interessant partner

Vi er sat i verden for at støtte vores medlemmer – ikke et bestemt parti. Og vi er klar til at samarbejde også med Dansk Folkeparti, hvis det kan komme vores medlemmer til gavn.

Sådan lyder budskabet fra Per Christensen, formand for 3F, der er Danmarks største fagforbund. Han indleder den nye politisk sæson med at understrege, at fagforbundet frem mod det nært forestående valg også er klar til at række ud til Dansk Folkeparti og formand Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg havde for eksempel et oplæg med Kristian Thulesen Dahl på Folkemødet på Bornholm tidligere denne sommer, hvor vi diskuterede hele udfordringen med social dumping. Og her gav Kristian Thulesen Dahl tilsagn om, at det da godt for eksempel kunne være spændende at overveje, om der skulle lovgives om sociale klausuler og kædeansvar. Og jeg mener; hvis det er sådan, at hans politik bevæger sig den vej, så bliver Dansk Folkeparti bestemt en interessant partner, siger Per Christensen til tv2.dk.

Dermed fortsætter 3F-formanden tonerne fra en tale, han i weekenden holdt på et socialdemokratisk sommerstævne ved Middelfart.

- Men jeg kan lige så godt sige det lige ud. Hvis DF og andre støtter vores krav, så skal de være velkomne. Hvis de vel at mærke mener det og handler derefter. 3F er ikke et politisk parti. 3F er en fagforening, sagde Per Christensen her, ifølge Fagbladet 3F.

DF ikke et arbejderparti

3F-formanden, der repræsenterer mere end 300.000 medlemmer inden for eksempelvis industri-, bygge og anlæg, og transportområdet, håber, at Kristian Thulesen Dahl efter et muligt regeringsskifte vil kunne fungere som et værn mod de øvrige blå partiers politik på eksempelvis dagpengeområdet.

- Jeg kan godt være så naiv at håbe på det. Jeg tror ikke på det, men jeg håber på det. Det skete jo ikke i de ti år, hvor Dansk Folkeparti var parlamentarisk støtte til den forrige regering, men alt i politik kan forandre sig. Politik er jo netop politik, fordi forandringer kan ske. Så jo, jeg vil ikke sige, at jeg tror på det, men jeg håber bestemt på, at Dansk Folkeparti kan være modvægt. Men jeg kan jo godt se, hvad Liberal Alliance siger, hvad Konservative siger og hvad Venstre siger. Så det bliver en vanskelig øvelse, siger Per Christensen.

Opfatter du Dansk Folkeparti som et arbejderparti?

- Nej. Og det gør jeg ikke, fordi de helt ultimativt peger på Lars Løkke. Og Løkke vil en helt anden politik, blandt andet omkring social dumping, konkurrenceudsættelse, ideologiske udliciteringer og jeg kunne blive ved. Hvis man skal vedkende sig som arbejderparti, må man ligge sig til venstre for midten. Det gør Dansk Folkeparti ikke. 

Tidligere på sommeren bekendtgjorde SF og Dansk Folkeparti, at de i fremtiden agter at samarbejde tættere på de områder - eksempelvis dagpengespørgsmålet - hvor de kan blive enige.

Dagpengereformen:

Da dagpengereformen, som halverede dagpengeperioden til 2 år, blev vedtaget af VK-regering i 2010 regnede man med, at:

2000-4000 personer ville miste dagpengene årligt.

Men ifølge AK Samvirke røg knap 34.000 personer ud af dagpenge-systemet i 2013.

Prognoserne spår, at cirka 14.000 vil miste dagpengene i år.