Analyse: Derfor kalder Johanne Schmidt S-ledelse for kyllinger

Når Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen i et interview i Ugebladet A4 kalder den socialdemokratiske ledelse for kyllinger, der danser efter DI’s pibe, er det ikke udtryk for en ny linje i Enhedslisten. Det siger derimod mere om den specielle situation, som Enhedslisten står i.

Det vurderer TV 2’s politiske redaktør, Anders Langballe.

- Regeringen - som Enhedslisten er parlamentarisk grundlag for – er mere eller mindre fløjtende ligeglad med, hvad Enhedslisten måtte mene, og lige så snart det handler om væsentlige ændringer af nogle etablerede ting i Danmark, laver regeringen forlig med de blå partier. Det er en kæmpe frustration for Enhedslisten.

- Vil positionere sig som parti

De skarpe udmeldinger fra Johanne Schmidt-Nielsen skal derfor mere læses ind i en kontekst af et kommende valg, hvor Enhedslisten - i tilfælde af at den siddende regering taber - i højere grad positionerer sig som parti og ikke som regeringens parlamentariske grundlag.

- Enhedslisten vil ikke fedte sig ind i et projekt, der handler om at forsøge at redde Helle Thorning Schmidt som statsminister, hvis det betyder, at Enhedslisten skal sælge ud af noget af det, som partiet står for, siger Anders Langballe og fortsætter:

- Jo tættere vi kommer på et valg, og jo mere det ser ud til at Socialdemokraterne vil tabe regeringsmagten, jo mere får Enhedslisten behov for at markere sig skarpt og kontant, siger Anders Langballe.

Corydon og Thorning må være en smule bekymret

Enhedslisten er blevet løbet over enden af regeringen flere gange, men ifølge Anders Langballe må regeringen til at tage deres parlamentariske grundlag mere seriøst – især når det gælder de kommende finanslovsforhandlinger:

- Hvis jeg var Bjarne Corydon og Helle Thorning Schmidt ville jeg nu begynde at være en lille smule bekymret for den finanslov, som de skal have forhandlet på plads i efteråret. For Enhedslisten, SF og regeringen står ganske skarpt overfor hinanden – og hvorfor skal Enhedslisten give sig og være imødekommende overfor regeringen, når den bliver ved med at køre Enhedslisten over, siger Anders Langballe.

Samtidig er der et indbygget paradoks på venstrefløjen, for mens en valgkamp om dagpengespørgsmålet er en katastrofe for Socialdemokraterne, er det et drømmescenarium for Enhedslisten.

Buldrer på tomme tønder

Umiddelbart ser det således ud til, at Enhedslisten sidder med alle de store kort på hånden i forhold til magtspillet med regeringen, men Enhedslisten skal også passe på med blive partiet, der kun kan brøle og ikke handle.

- Man kan efterhånden tale om, at tønderne, som Johanne Schmidt-Nielsen har slået på mange gange, efterhånden er tomme. Partiet har flirtet med tanken om at vælte regeringen mange – og gør det nu igen, siger Anders Langballe.

Samtidig har Enhedslisten siden SF forlod regeringssamarbejde i slutningen af januar tabt terræn i meningsmålingerne – det er sket i takt med, at SF er gået frem.

- Hvis der fortsat tegner sig et billede af, at regeringen vil tabe næste valg, vokser risikoen - set med regeringens øjne - derfor for, at Enhedslisten trækker i bremsen, for Enhedslisten bliver nødt til at tænke på, at partiet skal have et stærkt mandat, hvis der kommer et valg indenfor få måneder, siger Anders Langballe.