Analyse: Toppolitikere har i dag intet privatliv

Den nye konservative formand, Søren Pape Poulsen, er homoseksuel. Og hvad så?

Sådan er reaktionerne på de sociale medier, efter Søren Pape Poulsen i et interview i går valgte at fortælle om sin seksuelle orientering.

Politikere har også ret til et privatliv, lyder det blandt andet på Facebook, men ifølge TV 2’s politiske kommentator, Peter Lautrup-Larsen, er det ikke længere tilfældet i dansk politik. Det har stadig betydning i dagens Danmark, om man er homoseksuel eller ej – også selv om man er toppolitiker, siger Peter Lautrup-Larsen:

- Privatlivets fred har toppolitikere altså ikke mere. Sådan er betingelserne i dansk toppolitik i dag – man må lægge sig selv og sit privatliv frem, og politikerne må finde sig i, at deres privatliv bliver endevendt.

Ifølge Søren Pape Poulsen valgte han at stå frem om hans seksuelle orientering, fordi han blev bombarderet med henvendelser fra pressen, siger han i interviewet til Fyens Stiftstidende.

- Jeg synes faktisk ikke, det er noget, som vedkommer andre end mig selv, men jeg kan konstatere, at både jeg og vores pressetjeneste er blevet bombarderet med forespørgsler om det…Så tænker jeg, at jeg lige så godt kan sige det, hvis det kan tage brodden af det, for jeg vil jo helst tale om partiets politik, fortæller Søren Pape.

Image som ærlig politiker bliver styrket

Og den taktik er klog, siger Peter Lautrup-Larsen.

- Søren Pape Poulsen har stadig som person nyhedens interesse. Det bliver han nødt til at acceptere og også reagere på kommunikationsmæssigt. Det eneste rigtige at gøre i denne situation er at puste rørene ud, som det hedder - ved selv at fortælle det, kan man også selv styre processen i pressen.

Samtidig kommer den konservative formand med udmeldingen, ifølge Peter Lautrup-Larsen, til i endnu højere grad til at fremstå som et frisk pust på Christiansborg:

- Det skaber troværdighed, og det er med til at tegne et samlet billede af en mand, der ikke har noget at skjule – at folk må tage ham, som han er. For De Konservative er det ikke et politisk skifte, for partiet er det livsvigtigt at sælge Søren Pape Poulsen som en ny frisk politiker – en ny type politiker, der ikke er klædt ind i Christiansborg, siger Peter Lautrup-Larsen.

Klogt at komme medierne i forkøbet

Peter Lautrup-Larsen peger på, at andre toppolitikere har været igennem samme mølle i pressen. Det gælder den forhenværende formand for De Konservative, Lars Barfoed, i forbindelse med hans skilsmisse. Ligesom Helle Thorning-Schmidt i forbindelse med skattesagen åbent måtte stå frem med sin mand, Stephen Kinnock, for at dementere skriverier i pressen om, at hendes mand var homoseksuel.

- Det har bare været et spørgsmål om tid, før en avis hamrede hans seksuelle orientering på forsiden – hvad hvis det skete tre dage før valget? Det er klogt at komme medierne i forkøbet, og om en uge kan han igen tale om De Konservatives politik.