S-politiker: Genoptjening af dagpenge bør nytænkes

Dagpengedebatten kører igen på sit højeste, og det er især genoptjeningsperioden, der er blevet midtpunktet for diskussionen.

Folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S) har tidligere kritiseret dagpengereformen, som hans eget parti står i spidsen for. Han efterlyser nytænkning for genoptjeningen af dagpenge.

- Vi har en masse arbejdsløse, der er ude i en forskellige jobordninger. Problemet er bare, at det ikke tæller med i genoptjeningen, siger han til Ritzau.

Udmeldingen kommer, efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt i Berlingske søndag på det pureste afviste, at dagpengesystemet skal ændres ved den kommende finanslov.

Hun vil derimod vente, til at den nedsatte dagpengekommission kommer med deres anbefalinger i slutningen af 2015.

Som det ser ud nu, skal man arbejde i 52 uger for at genoptjene retten til at få dagpenge udbetalt. Inden dagpengereformen, der trådte i kraft i 2010, lå perioden på 26 uger.

Bjarne Laustsen mener, at ordninger såsom jobrotation og uddannelse også skal tælle med i genoptjeningen.

- Vi ser modellen hos akademikere, hvor arbejdsløse er ude i støttet beskæftigelse som videnpiloter. Samme model bør gælde for blandt andet smede og sosu-assistenter, siger han.

Hovedorganisationen FTF og Danmarks Lærerforening efterlyser derimod en halvering af genoptjeningsperioden.

Spørger man arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S) er en ændring af genoptjeningsperioden ikke utænkelig.

- Alt er i spil. Både dagpengeperioden og selve genoptjeningen. Vi skal bare finde en løsning, der er fleksibel og moderne, og som fungerer i fremtiden, siger han til Ritzau.

Diskussionen om dagpengeretten er efterhånden en gammel traver, og de kritiske røster på Christianborgs gange har ikke været få. Også i Socialdemokraternes egen lejr.

Blandt andet har boligordfører Jan Johansen, trafikordfører Rasmus Prehn og ligestillingsordfører Rasmus Langhoff været ude at kritisere dagpengereformen.