Lars Barfoed trækker sig som politisk leder

Lars Barfoed trækker sig som politisk leder for Det Konservative Folkeparti. Det erfarer TV 2 her til aften.

Viborgs borgmester Søren Pape Poulsen indstilles af Barfoed til ny politisk leder.

De Konservative har længe ligget dårligt i meningsmålingerne, hvor de i flere omgange har været faretruende tæt på spærregrænsen.

- De Konservative har været presset i bund igennem længere tid og er nu nået til en erkendelse af, at der skal ske noget i en fart, vurderer TV 2's politiske redaktør Anders Langballe.

- Der er tale om en proces, der har været i gang internt i længere tid. Lars Barfoed er formentlig nået til en erkendelse af, at der skal nyt blod til for at overleve, siger Anders Langballe.

Det er især tre forhold, der gør, at 57-årige Lars Barfoed nu trækker sig, vurderer Langballe.

- De Konservative fik et udmærket valg ved parlamentsvalget i juni, hvor man med Bendt Bendtsen fik dobbelt så mange stemmer som ved Folketingsvalget. Samtidig har man ikke formået at samle nogle af alle de stemmer op, som Venstre har tabt undervejs. Endelig er der en bred bekymring i partiet for ikke at klare sig over spærregrænsen ved næste valg, siger Anders Langballe til tv2.dk.

Om valget af Søren Pape Poulsen som ny leder, siger Anders Langballe:

- Han er jo en stor mand i Viborg, hvor han siden 2010 har været borgmester. Men ellers er han et ubeskrevet blad på det politiske landkort. I mine øjne er det et udtryk for, at der har været mangel på oplagte navne i folketingsgruppen. Det vi hører, er at også Høje Taastrups borgmester Michael Ziegler har været i spil som ny leder.

Tidligere på sommeren var der offentlig uenighed blandt fremtrædende konservative politikere og Lars Barfoed, om hvorvidt de konservative, med den størrelse de har i dag, burde gå med i en eventuel ny blå regering eller ej.

Lars Barfoed overtog i 2011 posten som partiets politiske leder, efter at Lene Espersen i 2010 trak sig som partiformand. Barfoed blev formelt formand for Det Konservative Folkeparti den 12. marts 2011 ved et ekstraordinært landsråd.

K-formænd siden 1997

  • I 1997 kører Hans Engell galt med en promille på 1,37 og går af som formand for Konservative.
  • Per Stig Møller kommer til samme år, men trækker sig året efter efter vælgertilbagegang
  • I marts 1998 træder Pia Christmas Møller til - hun bliver dog også kun et år på posten
  • Bendt Bendtsen kommer til i 1999.
  • I september 2008 overtager Lene Espersen Bendt Bendtsens  pladser som partiformand og som økonomi- og erhvervsminister.
  • Men i januar 2011 går Lene Espersen  af som formand efter interne uroligheder og dårlige meningsmålinger - blandt kritiseres hun for - i sin egenskab af udenrigsminister - at have meldt afbud møde om Arktis for at tage på familieferie på Mallorca
  • Lars Barfoed overtager posten efter Espersen