Er han Venstres nye kronprins?

Tankerne går alle i én retning, efter at Syddanmarks regionsformand Carl Holst fra Venstre i dag har meddelt, at han stiller op til et kommende Folketingsvalg.

Og det er, hvorvidt han skal udfordre Venstres næstformand Kristian Jensen, som kommende formand for partiet.

- Hans navn har tidligere været nævnt af flere Venstre-folk i forbindelse med en mulig afløser for Løkke. Og nu bliver det endnu mere aktuelt, siger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

En dark horse

Han er sikker på, at Carl Holst står til at få en ministerpost - muligvis som sundhedsminister, hvis Lars Løkke vinder det kommende valg. Hvis Løkke til gengæld taber valget, så kan vejen være banet for Carl Holst.

- Så tror jeg ikke nogen i Venstre ønsker andet end, at Løkke går af. Tænk bare, hvordan det gik, da Venstre tabte bare én plads i EU-parlamentet. Så er spillet åbent. Og selvom det umiddelbart ligger lige til Kristian Jensen, så kommer Carl Holst nu ind som en dark horse, siger Lautrup-Larsen.

Han mener, at Venstre-folk i den kommende tid vil komme til at nævne Carl Holst endnu mere end før. For Holst er en reel mulighed.

- Han er populær i sit bagland. Han er en erfaren forhandler - en kompromismand. I modsætning til f.eks. Søren Pind, søger han ikke profilering ved konflikt. Han er det, man kalder en god Venstre-mand og så er han jyde fra det traditionelle Venstre. Samtidig er han akademisk på en måde, som ikke afskrækker folk fra storbyerne fra at stemme på ham.

Han bliver valgt

Selvom der nu i første omgang venter en del mellemregninger - Carl Holst skal først stille op for en kreds og vælges - så mener Peter Lautrup-Larsen, at der blot er tale om en formsag.

- Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at han nok skal blive valgt ind i Folketinget ved det næste valg. Det har længe været ventet, at han ville søge det.Han har en placering i partiet, som gør, at han bliver valgt. Og så kommer han med det samme helt tæt på ledelsen - han skal ikke stå i bagerste geled, siger Lautrup-Larsen.

Kan ikke komme længere

Carl Holst har bl.a. tidligere forsvaret sin formand Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med dennes bilagssag, der var tæt på at koste ham formandsposten.

- Holst er en mand, som har politiske ambitioner og han kan ikke komme længere i regionalpolitik end regionsrådet, siger Lautrup-Larsen og tilføjer, at Venstre sammen med de øvrige borgerlige partier ønsker at afvikle regionerne i et kommende regeringsgrundlag og i så fald havde Carl Holst en stakket frist som regionsformand.