Rohde: Merkel er meget opsat på Thorning

Efter EU’s stats- og regeringschefters valg af Jean-Claude Juncker som formand for EU-Kommissionen i sidste måned, skrev flere internationale aviser, at Helle Thorning-Schmidts (S) stjerne hos den tyske forbundskansler Angela Merkel var falmet – og at den tyske kansler ikke arbejdede for at gøre den danske statsminister til formand for Det Europæiske Råd.

Ifølge den danske EU-parlamentariker Jens Rohde (V) er Helle Thorning-Schmidts navn dog fortsat på Angela Merkels læber til jobbet.

- Jeg ved fra gode kilde, som jeg har i den tyske regering, at Angela Merkel er meget opsat på, at det skal være Thorning. Hun støtter hende meget, så jeg tror, at Thornings chancer er gode, siger Jens Rohde til TV 2.

Han fremhæver det paradoksale i, at en politiker fra CDU fra centrum-højrefløjen i Tyskland støtter Helle Thorning-Schmidt, mens en socialdemokrat i Frankrig er mod Thorning til jobbet.

- Frankrigs præsident, Francois Hollande, er knap så begejstret, men det er ikke fordi, han ikke er begejstret for Thorning. Det handler måske i højere grad om, at han vil have sin egen finansminister ind i varmen, siger Jens Rohde.

Topjob er borgerligt ombud, som man ikke kan takke nej til

Jens Rohde støtter også op om Helle Thorning-Schmidt som mulig formand for Det Europæiske Råd:

- Hvis vi har en dansker, der har mulighed for at få en international toppost, så skal vi støtte op om det alle sammen. Det er godt for Danmark – det skal man tage hatten af for, hvis der er anerkendelse udefra, siger han

Han understreger, at man ikke kan takke nej, hvis man får muligheden for at få et internationalt topjob:

- Det er et borgerligt ombud. Hvis der er 27 statschefer, der beder vores statschef om at påtage sig en opgave, så er det ikke et jobtilbud - så er det et borgerligt ombud.

EU’s stats- og regeringschefer mødes i morgen til et ekstraordinært topmøde for at få de to sidste navne på plads i den store EU-kabale: EU’s udenrigschef og formanden for Det Europæiske Råd. Ifølge bl.a. onlineavisen EU Observer er der netop pga. Frankrigs modstand mod Thorning dog meget, der tyder på, at stats- og regeringscheferne kun vil nå til enighed om posten som EU’s udenrigschef på topmødet.

Helle Thorning-Schmidt har gentagne gange og på et utal af måder afvist, at hun er kandidat til jobbet, og at hun vil takke ja, hvis hun får jobbet tilbudt.