Har Merkel trukket stĂžtten til Thorning?

Tysklands kansler Angela Merkel arbejder angiveligt ikke for, at Helle Thorning-Schmidt fÄr posten som formand for Det EuropÊiske RÄd.

Det skriver anerkendte Bruxelles-journalister fra flere internationale medier, efter at EU’s stats- og regeringschefer i sidste uge besluttede sig for at pege pĂ„ borgerlige Jean-Claude Juncker pĂ„ en af de Ăžvrige topposter: Formand for EU-Kommissionen.

- Helle Thorning-Schmidts stjerne ser ud til at vére ved at falme, som chefen for Financial Times’ Bruxelles-kontor, Peter Spiegel, formulerer det.

- Forud for sidste uges topmÞde var det en generel antagelse, at nÄr centrum-hÞjres EPP-gruppe fik en af deres som formand for Kommissionen, sÄ skulle stillingen som RÄdsprÊsident gÄ til centrum-venstres socialdemokratiske PES-gruppe. Men dén konventionelle opfattelse har nu Êndret sig, skriver Peter Spiegel pÄ baggrund af samtaler med en rÊkke officielle kilder, som han formulerer det.

IfÞlge Spiegel er det isÊr Tysklands magtfulde borgerlige kansler Angela Merkel, der Þnsker at forhindre socialdemokraterne i at sÊtte sig pÄ posten som RÄdsformand. Og det er angiveligt grunden til, at Hollands liberale premierminister, Mark Rutte, blev bragt i spil umiddelbart efter mÞdet mellem stats- og regeringscheferne.

’En kamp i vente’

En lignende beskrivelse har Wall Street Journals Bruxelles-korrespondent Matthew Dalton.

- Det var forventet, at en socialdemokrat – muligvis den danske premierminister Helle Thorning-Schmidt – ville fĂ„ posten som RĂ„dsformand, men en hĂžjtstĂ„ende europĂŠisk diplomat siger, at flere ledere pĂ„ det seneste har udtrykt stĂžtte til ideen om et EPP-medlem, eller en liberal som den hollandske premierminister Mark Rutte, pĂ„ posten.

Bruno Waterfield, der er Bruxelles-korrespondent hos engelske the Telegraph, skriver, at den tyske kansler – modsat den britiske premierminister Cameron – lĂŠgger afstand til muligheden for at fĂ„ Thorning pĂ„ posten som RĂ„dsformand.

- Der er en kamp i vente i forhold til at finde en aflÞser for Herman Van Rompuy, formand for Det EuropÊiske RÄd, da kansler Merkel arbejder imod Helle Thorning-Schmidt, den danske statsminister, hvis kandidatur bakkes op af Storbritannien, skriver Bruno Waterfield. 

Mejlhede: Flere vurderer Thornings chancer er blevet mindre

TV 2’s EU-korrespondent Lotte Mejlhede har hþrt lignende udlégninger.

- Selvom intet selvfÞlgelig kan udelukkes, sÄ er det er rigtigt, at flere nu vurderer, at Thornings chancer for et EU-topjob er blevet mindre siden sidste uge, siger hun og fortsÊtter:

- Og det kan hĂŠnge sammen pĂ„ flere mĂ„der: Balancen mellem socialisternes og de konservatives forventninger til, hvilken partifarve kandidaterne skal have, har ĂŠndret sig. Ment pĂ„ den mĂ„de, at de konservative nu ser ud til at forsĂžge at sĂŠtte sig pĂ„ to af de tre topposter – altsĂ„ Kommissionsformands- og RĂ„dsformands-posten – eller i hvert fald forsĂžger at lukke socialisterne ude, ved at foreslĂ„ en liberal kandidat som Hollandske Rutte, siger Mejlhede.

- En anden forklaring kan vĂŠre, at Thorning hele tiden ”kun” har vĂŠret tĂŠnkt som den kompromis-kandidat, der kunne fĂ„ Cameron til at vĂŠre mindre kritisk overfor en kabale med Juncker som Kommissionsformand. Den rolle blev udspillet, da Juncker blev valgt under hĂžjlydt modstand fra Cameron i fredags. Dermed ikke sagt, at Thorning ikke stadig kan spille en mĂŠglende rolle, men flere kilder vurderer, at Thorning-effekten er svagere nu end fĂžr fredagens topmĂžde.

Ingen skylder Danmark noget

- Under alle omstĂŠndigheder skal man huske, at i hele denne kabale-diskussion er der ingen, der skylder Danmark noget, understreger Lotte Mejlhede.

- I modsĂŠtning til de hensyn mange peger pĂ„, man bliver nĂždt til at tage til lande som Italien, Frankrig, Storbritannien – og Østeuropa – sĂ„ stĂ„r et nordisk, ikke-euroland med flere forbehold ikke som et land, man SKAL passe og pleje for at undgĂ„ splid.

Hvordan kommer processen til at foregÄ fremadrettet?

- Det er stadig Herman Van Rompuy, der har fĂ„et til opgave at fĂ„ enderne til at mĂždes. Og han vil primĂŠrt via telefonsamtaler i de nĂŠste uger med stats- og regeringscheferne forsĂžge at fĂ„ puslespilet til at gĂ„ op – gerne inden pĂ„ nĂŠste onsdag, hvor de 28 stats- og regeringschefer mĂždes til en arbejdsmiddag i Bruxelles. Samtidig foregĂ„r der bilaterale samtaler pĂ„ kryds og tvĂŠrs mellem stats- og regeringscheferne, sĂ„ der vil uden tvivl komme nye spekulationer og gisninger i den europĂŠiske presse frem mod den 16. juli, siger Lotte Mejlhede og understreger, at det stadig er en mulighed, at det blot er posten som EU’s udenrigsreprĂŠsentant, der bliver besluttet den 16., mens valget af ny RĂ„dsformand formelt set kan vente til efterĂ„ret.

- Alt afhĂŠnger af, hvad der kan skaffes enighed om. Hvis det viser sig lettere at fĂ„ balancerne til at gĂ„ op ved en pakkelĂžsning hvor bĂ„de RĂ„dsformandsposten, UdenrigsreprĂŠsentant-posten og eventuelt en fast Euro-formand falder pĂ„ plads samtidig, sĂ„ vil langt de fleste foretrĂŠkke det. Men viser det sig, at der er for stor splid, kan ’en post ad gangen’-strategien vĂŠre den mest farbare.

Thorning har afvist

OgsÄ Kristian Ruby, der er tidligere rÄdgiver for EU-KommissÊr Connie Hedegaard og i dag chefrÄdgiver hos Operate, understreger, at ingen endnu ved, hvordan topjob-kabalen ender med at gÄ op.

- Det er for tidligt at drage nogle konklusioner om den endelige kabale. Men det er selvfÞlgelig pÄfaldende, at en rÊkke forskellige reportere alle fÄr de samme signaler fra topkilder, siger Kristian Ruby, der har fulgt processen tÊt de seneste mÄneder.

- Det her viser, hvor omskiftelig processen er, og hvor hurtigt tingene kan Êndre sig. Jeg vil dog undre mig, hvis det eksempelvis ender med, at personer fra EPP-gruppen sÊtter sig pÄ bÄde Kommissionsformands- og RÄdsformandsposten.

Helle Thorning-Schmidt har gentagne gange afvist, at hun Ăžnsker at forlade posten som dansk statsminister for at tage et EU-topjob.Â