Udenlandske eksperter: Thorning favorit til EU-toppost

- Jeg har sagt tidligere, at jeg vil sige nej, hvis jeg fĂĄr buddet. Og jeg har sagt det pĂĄ mange forskellige mĂĄder.

Helle Thorning-Schmidt navn bliver igen og igen nævnt, når snakken falder på, hvem der skal besætte særligt posten som formand for Det Europæiske Råd.

Og selvom den danske statsminister – bl. a. med ovenstående citat fra i torsdags - afviser at være på vej til en toppost i Bruxelles, vil rygterne ikke dø.

Senest puster Peter Spiegel, bureauchef hos britiske Financial Times, yderligere liv i rygterne.

- Hun er nok blevet favoritkandidat de sidste par dage, siger han.

Med de seneste dages udvikling tyder meget på, at den konservative Jean Claude-Juncker fra Luxembourg efterfølger José Manuel Barroso som formand for EU-kommissionen, og dermed mener Peter Spiegel, at meget peger i retning af, at Det Europæiske Råds formand skal findes i den røde lejr.

- Alle fokuserer nu på socialisterne og socialdemokraterne til Det Europæiske Råd. Ser man på listen over socialistiske premierministre, er den meget kort. Thorning-Schmidt er en oplagt kandidat – ikke kun som kvinde, siger han.

- De andre større socialistiske premierministre bliver, hvor de er. Francois Hollande forlader ikke sit job. Matteo Renzi er blevet premierminister i Italien. Andre centrum-venstre premierministre er ikke på samme niveau. De har ikke samme status hos de andre statsledere.

- Det skal være en fra centrum-venstre. Hun har også europæisk erfaring. Hun har været medlem af Europaparlamentet. Hun har studeret på Europakollegiet. Hun taler flere sprog. Der er flueben i alle kasser. Feltet indsnævres, og hun opfylder det hele, siger Peter Spiegel, der anser Helle Thorning-Schmidt som den førende kandidat.

Tysk journalist: Hun er nærmest oplagt

For Udo van Kampen, der er bureauchef for den tyske TV-station ZDF, er Helle Thorning-Schmidt ligeledes en oplagt kandidat til en europæisk toppost.

- Hun siger, hun ikke er interesseret. Men hver gang hun siger det, vokser vores tro pĂĄ, at hun gerne vil, siger Udo van Kampen.

Er det spekulationer eller giver dine kilder hende gode chancer?

- Socialisterne har gjort krav på posten. Og vi skal have en, måske to kvinder på ledende poster i EU. Det er et must, det er alle fløje enige i.

- Der er desværre ikke så mange. Og der er hun nærmest oplagt som socialist og som modvægt til en konservativ kommissionsformand som Juncker. Det vil måske passe meget godt for at bevare den politiske balance, siger han.

- Hun er meget respekteret i Bruxelles. Hun har evnen til at kommunikere med alle, og hun er erfaren. Og så har hun udstråling. Hun er også europæer, og derfor tror jeg, at det er interessant for hende at arbejde her. Det vil åbne nye internationale perspektiver for hende. Jeg mener, at det vil være et godt valg.

Helle Thorning-Schmidt var torsdag i Berlin for at holde møder med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og her mener Udo van Kampen, at Merkel udsendt positive signaler om den danske statsminister på en europæisk toppost.

- Da hun havde været i kansleramtet i Berlin, hørte man Merkel sige: "At Danmark ikke er medlem af euroen, betyder intet for præsidentposten."

- Det tolkede vi journalister som om, at hun støtter den danske statsminister, siger Udo van Kampen.

To store udfordringer

For Peter Spiegel fra Financial Times er der dog ogsĂĄ ting, der ikke taler til Helle Thorning-Schmidts fordel.

Der er to store udfordringer, mener han.

- Hun er fra et ikke euroland. Mange eurolande, især Frankrig, er lidt urolige. De argumenterer, at over de næste fem år vil dynamikken i eurozonen bevæge sig mod et mere centraliseret fælles valutaområde, hvor eurolandene må afgive mere suverænitet til EU.

- Kan man virkelig sætte en leder uden for eurozonen til at styre den proces? Det går især franskmændene meget op i.

- Den anden er visse delegationers uro for, om hun er opgaven voksen. Jeg har talt med folk, som siger: Hun er dygtig til at træde frem offentligt og på overfladen, men borer man sig ned i substansen, har hun ikke styr på detaljerne.

Afklaring er ikke lige pĂĄ trapperne

Men selvom de europæiske regeringsledere torsdag og fredag samles til topmøde i Bruxelles, er det langt fra sikkert, at en afklaring om alle de europæiske topposter ligger lige om hjørnet.

TV 2’s udenrigskorrespondent Lotte Mejlhede vurderer:

- Her er det bedste bud lige nu – med alle de forbehold, man skal tage – at når Parlamentet den 16. juli har godkendt formanden for kommissionen, kan man forestille sig, at der bliver indkaldt til et ekstraordinært topmøde, hvor posterne som udenrigschef og formanden for Det Europæiske Råd skal besættes.

- Men teoretisk kan man også beslutte at udskyde beslutningen om, hvem der skal være præsident for Det Europæiske Råd til efteråret. -MEN – de fleste siger, at det virker mærkværdigt at holde den åben, da det kan gøre ondt være. Derfor regner/håber de fleste med, at man kan lukke kabalen og begge poster inden sommerferien, som træder i kraft 1.august hernede.

- Og så skal man huske på, at i det her spil kan alt ændres i sidste øjeblik. Ingen aner dybest set, hvad der kan ske, når 28 stats- og regeringschefer sætter sig sammen. Der findes – om end den er meget lille – således en mulighed for, at de pludselig siger: Lad os lukke alle poster på én gang. Få det overstået, siger Lotte Mejlhede.

Du kan se interviewene med de to eksperter i videoen over artiklen.Â