Enhedslisten vælger folketingskandidater: Én person splitter

Torsdag begynder den urafstemning i Enhedslisten, der skal afgøre, hvilke kandidater partiet opstiller ved næste folketingsvalg.

Enhedslistens medlemmer skal stemme om to forskellige kandidatlister, men selvom 19 ud af de 21 kandidater på de to lister er identiske, er det for venstrefløjspartiet alligevel forskel på, hvilken af de to lister, der bliver valgt.

På den ene liste, den som kandidatudvalget i partiet har opstillet, optræder Anna Rytter, som, ud over sit medlemsskab af Enhedslisten, også er medlem af Internationale Socialister. En organisation, der med egne ord er ”et revolutionært trotskistisk parti”.

Mens den alternative liste opstillet af Signe Færch fra partiets Nørrebro Park-afdeling ikke indeholder Anna Rytter.

På Enhedslistens årsmøde midt i maj stemte partiets 345 delegerede om, hvilke kandidater, der skulle opstilles til næste folketingsvalg. Men her kunne man ikke blive enige om, hvorvidt Anna Rytter skulle stå på listen eller ej.

Partiets vedtægter kræver to tredjedelsflertal bag den valgte kandidatliste, men da listen uden Anna Rytter lige akkurat ikke opnåede det, siger vedtægterne, at vælgerne skal give deres besyv ved en urafstemning.

En afstemning for eller imod Anna Rytter, der altså begynder i dag.

Beskyldes for støtte til vold

Ved Enhedslistens årsmøde i midt i maj var modsætningerne mellem Anna Rytter og andre dele af partiet store.

- Vi mener, at Anna Rytter er en kontroversiel kandidat, som er kommet med flere meldinger, som vi er uenige i, sagde medlem af Københavns Borgerrepræsentationen, Signe Færch, fra talerstolen i Øksnehallen ifølge Information til årsmødet.

Signe Færch var kvinden bag den alternative liste uden Anna Rytter, som ved årsmødet var meget tæt på at få det nødvendige flertal. Og hun fik i forbindelse med årsmødet støtte i sin kritik af Anna Rytter fra folketingsmedlem Pernille Skipper.

- Anna Rytter er kommet med nogle udtalelser, som bestemt ikke stemmer overens med Enhedslistens politik. Det må jeg meget klart slå fast. Enhedslisten går ikke ind for politisk vold og samarbejder ikke med organisationer, som udøver vold, sagde Pernille Skipper til Berlingske i forbindelse med årsmødet.

Pernille Skipper henviste med sin udtalelse om, at Enhedslisten ikke samarbejder med organisationer, som udøver vold til en historie i Metroxpress fra februar 2013, hvor gratisavisen citerede Anna Rytter for at betegne medlemmer af Antifascistisk Aktion som ”gode, gedigne mennesker som man kan lave samarbejde omkring konkrete aktioner sammen med”.

Antifascistisk Aktion har tidligere været sat i forbindelse med vold, men Anna Rytter understregede efter Metroxpress’ historie på sin Facebook:

- Det er naturligvis en lodret løgn (når Metroxpress påstår, hun vil samarbejde med voldelige ekstremister, red.)! Jeg tager utvetydigt afstand fra vold. Jeg arbejder til daglig med stress- og konflikthåndtering, og overhovedet at antyde, at jeg kunne finde på at bruge vold som politisk magtmiddel er fuldstændig absurd. Jeg arbejder politisk for en verden med fred og demokrati - det opnås kun gennem dialog og ikke-voldelige løsninger.

Da Pernille Skipper ved årsmødet for en måned siden igen sammenkædede Anna Rytter med organisationer som udøver vold, kaldte Anna Rytter det for ”absurd”.

- At sammenkæde mig med politisk motiveret vold eller støtte til organisationer, der udøver vold, er fuldstændig absurd.

- Jeg arbejder til dagligt med ikke-voldelig kommunikation og konfliktmægling og er kendt som pacifist, så at lave den sammenkædning er et rigtig groft angreb på min person, og jeg kan slet ikke forstå, at Pernille vil ty til den slags, sagde Anna Rytter til Berlingske.

Valget for eller imod Anna Rytter som folketingskandidat løber frem til 27. juni.

Anna Rytter

  • 36 år
  • Arbejder som socialarbejder
  • Byrådsmedlem i Odense for Enhedslisten fra 2005-2009
  • Bor med sin mand, der stammer fra Somalia
  • Konverterede til islam i 2006
  • Stiller, så frem hun bliver valgt, op for Enhedslisten til næste folketingsvalg i Østjylland