Ekspert om hackerangreb mod politikere: Det er meget alvorligt

Det er meget alvorligt, at en hackergruppe har lagt 22 folkevalgte politikeres cpr-numre ud på nettet.

Sådan lyder vurderingen fra Shehzad Ahmad, der er it-ekspert og leder af Dk-Cert, der overvåger computerbaserede trusler mod Danmark.

- Læk af cpr-numre er altid meget følsomt. Vi bruger vores cpr-numre som nøgle til en lang række følsomme oplysninger. Derfor er det meget alvorligt, når de bliver lækket på denne måde, siger han til tv2.dk.

Ifølge Shehzad Ahmad er det endnu for tidligt at sige noget om, hvor hackergruppen kan have fået data fra.

- Jeg er faktisk i tvivl, om de rent faktisk har hacket eller, om de fået oplysningerne fra en insider. Vi har tidligere set eksempler, hvor man i første omgang troede, at der var tale om et hackerangreb. Det viste sig senere, at oplysningerne kom indefra. Uanset hvad, er det alvorligt, at oplysningerne er lagt ud.

Kan være svær at opklare

I en udtalelse henvendt til den danske regering begrunder hackergruppen aktionen med, at Folketinget onsdag vedtog en ny lov om Center for Cybersikkerhed, der giver Forsvarets Efterretningstjeneste adgang til borgere og virksomheders personfølsomme oplysninger.

- Den begrundelse tager jeg skarpt afstand fra. Hvis man vil protestere, så må man finde en anden måde at gøre det på. Politikerne kan blive udsat for anden form for kriminalitet, siger Shehzad Ahmad.

Kommunikationsrådgiver ved Rigspolitiet, Thomas Kristensen, fortæller til tv2.dk, at Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3, efterforsker sagen. Ifølge Shehzad Ahmad kan sagen være vanskelig af opklare.

- Hvis det er et hackerangreb, så kan der være efterladt spor. Hvis oplysningerne kommer fra en insider, så kan det være svært at opklare.