S: Magtanvendelse i plejefamilier skal ikke indberettes

Hver fjerde plejefamilie anvender magt mod plejebørnene. Det viser en Rambøll-undersøgelse, som Kristeligt Dagblad kan rapportere fra. Men magtanvendelsen - som fx kan betyde fastholdelse af barnet - skal ikke indberettes til myndighederne.

Det skal de ellers, hvis det samme sker i en daginstitution.

Men det skal der ikke ændres på, mener Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Vi skal sørge for, at der er tilstrækkelig supervision ude i kommunerne. Det er ikke selve registreringen, der er det væsentlige. Det, der er det væsentlige, er, at man får hjælp til at kigge på, om man gik over stregen - eller om der er andre metoder til at komme rundt om en situation, der kan virke meget voldsom, når vi har med sårbare børn at gøre, siger hun til TV 2 News.

For meget papir

Rosenkratz-Theil frygter, at tvungne indberetninger vil skabe et enormt papirarbejde for plejefamilierne.

- Det ville betyde, at hver gang sådan noget foregår, skal man sætte sig ned og skrive lange dynger af papirer til kommunen.

- Det, der er hensigten, er at undgå, at der er unødig magtanvendelse, og sørge for, at plejefamilierne er klar til at tackle de meget svære situationer, de står i med de sårbare børn.

Socialpædagogernes Landsforbunds formand, Benny Andersen, er dog uenig.

- Som det er lige nu, handler familieplejen i en juridisk gråzone. Derfor synes vi, at der skal være regler om hvad man skal gøre, hvis man er nødt til at bruge vold - og hvordan det skal indberettes, siger han til TV 2 News.

Undersøgelsen viser, at 62 procent af familieplejerne har anvendt magt, hvis plejebarnet optrådte voldeligt over for andre i familien. 38 procent har fastholdt et barn, der gjorde skade på husinventar, og 40 procent har fastholdt et barn, der ville gøre skade på sig selv.