Messerschmidts bejlere vil have Tyrkiet med i EU

DF siger klart nej til tyrkisk medlemskab af EU. De britiske konservative siger ja.  

Alligevel kan de ende med at sidde i samme gruppe i Europa-Parlamentet efter valget på søndag.

Det er den britiske EU-parlamentariker Danniel Hannan, der i dag åbner op for at invitere Morten Messerschmidt og DF’s øvrige parlamentsmedlemmer med i ECR-gruppen.

På helt fundamentale punkter er der dog stor forskel på holdningerne. Især når det kommer til spørgsmålet om Tyrkiets medlemskab af EU.

Så sent som i sidste uge bekendtgjorde den konservative britiske europaminister David Lidington, at partiet støtter tyrkisk medlemskab:

- Jeg mener, at det af politiske, strategiske og økonomiske grunde stadig er vigtigt at se Tyrkiet som et fremtidigt medlem af EU, sagde Lidington ifølge Jyllands-Posten.

’Ingen jordisk magt’

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen garanterer dog, at tyrkisk medlemskab aldrig vil blive støttet af DF-stemmer.

- Ingen jordisk magt kan få os til at stemme for tyrkisk medlemskab af EU. Vi vil bekæmpe det til det sidste. Det er en garanti og et ultimativt løfte, siger han til tv2.dk.

ECR-gruppen har stemmedisciplin – altså at gruppen som udgangspunkt skal stemme ens i alle sager, og at man ikke bare kan afvige fra partilinjen?

- Det bliver der ikke noget af i forhold til Tyrkiet. Vi er glade for, at vi har fået en tilkendegivelse fra ECR-gruppen – og tak for det. Men det er overhovedet ikke sikkert, at vi ender i den gruppe. Og vi underordner os i øvrigt ikke partidisciplinen, når det kommer til sådanne helt fundamentale spørgsmål, siger Søren Espersen.

Samme besked kommer fra partiets EP-kandidat Anders Vistisen. Han kan ikke se problemet i, at de britiske konservative og DF på et så fundamentalt punkt er uenige.

- Morten (Messerschmidt, red.) har sagt, at vi først forhandler grupper efter valget – vi ved jo ikke hvordan grupperne ser ud, og om de bliver helt anderledes end i dag. Og der vil altid være noget, man er uenig med sin gruppe om. Det vil ikke være anderledes end med alle andre grupper i parlamentet. Så stemmer man bare mod gruppen på de punkter. Og desuden kommer spørgsmålet om tyrkisk medlemskab næppe til afstemning i denne valgperiode.

Britiske Daniel Hannan er i Danmark i dag - inviteret af Dansk Folkeparti i forbindelse med EP-valgkampen.Â