Kritik af EU-støtte til udflytning af danske arbejdspladser

En af Danmarks førende virksomheder indenfor medicinsk udstyr, Coloplast, har modtaget over 45 millioner kroner i EU-støtte til etablering af arbejdspladser i Ungarn samtidig med, at virksomheden har fyret flere hundrede medarbejdere i Danmark. Det viser dokumenter fra EU-kommissionen som Fagbladet og TV 2 er kommet i besiddelse af.

Sagen vækker kritik, fordi EU's regler forbyder regional støtte i forbindelse med udflytning af arbejdspladser.

- Det er noget svineri, at EU-kassen på den måde bliver brugt til at støtte udflytning af danske arbejdspladser. Det er jo en fælles kasse, som også Danmark er med til at betale til, siger formand for 3Fs industrigruppe, Mads Andersen.

Det er EU's regionale fond, der i 2009 støttede Coloplast med godt 35 millioner kroner til nyt maskineri på to fabrikker i Ungarn. Det skulle medvirke til etablering af 225 nye job i Ungarn. Fire år efter blev der givet cirka 10 millioner kroner til investeringer i ny teknologi med en forventet jobskabelse på 700 ungarske arbejdspladser. Det skete sideløbende med, at der i årene efter 2008 blev nedlagt op mod 700 arbejdspladser i Danmark.

Ifølge lektor i statskundskab på Syddansk Universitet, Søren Riishøj, er der ingen tvivl om, at støtte til udflytning af arbejdspladser er i strid med reglerne. Men det er svært at håndhæve, siger han:

- Det er en gråzone, for der er ingen afgørelser fra EU domstolen på området. Derfor skal EU-kommissionen dokumentere, at udflytning af arbejdspladser skyldes EU-støtten. Og da virksomhederne typisk hævder, at de alligevel ville have flyttet arbejdspladser ud af landet – uafhængigt af EU's støtte – ja så kan det være svært at påvise, hvorvidt der i det konkrete tilfælde er tale om ulovlig støtte. Det er en vurderingssag, siger Søren Risshøj.

Coloplast vil ikke medvirke i interview på TV 2 om sagen. Men i en mail afviser virksomheden, at der er en forbindelse mellem EU-støtten og udflytning af arbejdspladser.

- Nedlæggelsen af produktionsarbejdspladser i Danmark er sket uafhængigt af EU-midlerne til investeringerne i vores produktionsfaciliteter i Ungarn, skriver Coloplast og tilføjer:

  • ”Vi mener ikke, at vi har brudt EU's regler og er overbeviste om, at vi overholder alle de betingelser, som knytter sig til de modtagne midler.

Det er i praksis de ungarske myndigheder, der står for uddeling af støtte til Coloplast i Ungarn. Derimod er det EU-kommissionen i Bruxelles, der har det overordnede ansvar for at reglerne om regional støtte bliver overholdt. Støtten er en del af EU's strukturfonde, som udgør en tredjedel af EU's samlede budget.

Se mere om sagen i TV 2 Nyhederne i aften klokken 19.

Regler skal forhindre støtte til udflytning af job

EU's regler slår fast, at regional støtte ikke må bidrage til udflytning af arbejdspladser.

I den såkaldte forordning på området står der at EU-støtten ikke må føre til "et betydeligt tab af arbejdspladser andre steder i EU". Og at det skal undgås, at hjælpen "støtter flytning inden for EU".

Den ansvarlige EU-kommissær på området, østrigeren Johannes Hahn har i forbindelse med britisk sag om ulovlig EU-støtte til udflytning af arbejdspladser slået fast at:

- Virksomheder må ikke modtage EU penge til investeringer, der fører til nedlæggelse af arbejdspladser I same firma I en anden region. Sker dette vil EU-kommissionen tage de nødvendige skridt til at kræve de penge tilbage, der er uretmæssigt udbetalt.”

Britisk virksomhed fik ulovlig støtte

Anklagerne mod danske Coloplast er ikke enestående. Tidligere blev der rettet lignende beskyldninger mod den britiske te-virksomhed, Twinings. Og den sag endte med, at Twinings i 2011 mistede EU-støtte for 110 mio kroner. Årsagen var, at Twinings via polske myndigheder havde fået støtte fra EU's regionale fond til etablering af nye arbejdspladser i Polen. Samtidig havde virksomheden nedlagt omkring 400 arbejdspladser i Storbritannien.

Kort efter begyndte blandt andre den britiske avis Financial Times at grave i sagen. Der blev stillet skarpt på en række eksempler hvor britiske virksomheder havde fået støtte og udflyttet arbejdspladser til andre EU-lande. Flere medlemmer af det britiske parlament bidrog med at indsamle dokumentation og rettede hård kritik af manglende kontrol i EU-systemet. Sagen endte med, at EU-kommissionen lavede en revision af støtten til Twinings og konkluderede, at de polske myndigheder havde handlet i strid med reglerne på området.